Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Habo kn, BRANDSTORP 1:31 M.FL. BRANDSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BRANDSTORPS KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Brandstorps kyrka ligger på östra Hökensås med utsikt över Vättern. I väster tar skogsbygder vid. Invid kyrkan finns i norr ett f.d. ålderdomshem, skola och hembygdsgård. I närheten finns säteriet Skämningsfors.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en fram till 1800-talet mycket vanlig inhägnad i form av timrade balkar, idag dock mycket sällsynt. Trädrader och grusgångar lagda i rutnät ger kyrkogården karaktär av det sena 1800-talet. Klockstapeln från 1702 är belägen strax utanför kyrkogården i norr. Ett med balken sammanbyggt bårhus i timmer iordningställdes 1936.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade korskyrkan restes 1697 och bildar med sin centralplan en lantlig version av barockens idealkyrka. Timrade korskyrkor kan ses som karaktäristiska för skogsbygderna kring södra Vättern. Det branta valmade korstaket med centralt placerad takryttare och svängda takfall bidrar till den karolinska karaktären. Centralkyrkoplanen rubbades tidigt genom uppförandet av ett vapenhus i väster 1700 och en sakristia i öster 1754. Alla fasader utom de två sistnämnda är spånklädda och rödfärgade medan takens spåntäckning är tjärad. Fönstren förstorades 1877. Interiören präglas främst av den utsmyckning som Johan Kinnerus 1748 försåg tak och väggar med. Takmålningarna som utgörs av bibelscener är i sin ursprunglighet ett gott exempel på periodens dekorationer i detta område. Predikstolen tillverkades 1702 av Johan Ullberg d. ä. medan altaruppsatsen är från 1749. Inflytandet av släkten Hård på Skämningsfors är starkt märkbart i koret med dess överdådiga huvudbaner med ursprungliga placeringar. Under koret är släktens gravkammare belägen. Läktaren från 1792 bär gustavianska målningar. Den slutna bänkinredningen tillkom 1923 då kyrkan restaurerades av arkitekt Erik Fant.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- I den samlade kyrkomiljön ingår klockstapel, skola och f.d. ålderdomshem.
- Kyrkans exteriör och interiör är föga förändrade sedan 1700-talet och är av nationellt intresse.
- Spånklädsel och ursprungliga entréportar.
- Johan Kinnerus målningar.
- Bevarad inredning från 1700-talet och 1923 års restaurering.
- Gravkammare och begravningsvapen.
- Kyrkogårdens rutnät med grusgångar vittnar om det sena 1800-talets ideal.
- Kyrkogårdens timrade balkar är av nationellt intresse.