Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, LÄNNÄS KYRKA 1:1 LÄNNÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LÄNNÄS KYRKA
5/26/03
Motivering
KYRKOMILJÖN Lännäs kyrka är belägen på en låg ås i ett flackt jordbrukslandskap, med spridda bondgårdar, i övergångsbygden mellan slätt- och skogsbygd. I kyrkomiljön, som är belägen precis norr om riksväg 52, finns flera byggnader som hör ett sockencentrum till, de flesta med nya funktioner. Det är två skolbyggnader av olika ålder, ålderdomshem, sentida komministerbostad, klockargård, nu församlingshem samt kyrkstallar. Söder om riksväg 52 ligger f.d. gästgivargård och f.d. tingshus - till 1907 - för Asker härad.

Hösten 2008 rivs klockargården/församlingshemmet och ersätts av ett nytt församlingshem på samma plats.

Ett par kilometer norr om kyrkan är Segersjö herrgård belägen, ett gods med medeltida anor, som givit donationer till kyrkan.


KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkan omges av en kyrkogård som har utvidgats åt norr. Kyrkogården omgärdas av en planterad häck och trädkrans med en bakomliggande kallmurad stenmur i öster. I de övriga vädersträcken finns en låg stenkant utanför häcken som bitvis fungerar som stödmur. Utvidgningen norr om kyrkan kantas i öster av en kallmurad stenmur och på övriga sidor av en planterad häck. Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med i huvudsak asfalterade gångar, i söder finns en ”grusad” gång och kalkstensplattor mellan gravkvarteren.

Entréer till kyrkogården finns i sydöst och nordost. Grindstolparna till båda entréerna består av huggna, murade, kalkstensblock och de kröns av kalkstensplattor. Sydöstra entrén har grindar i svartmålat smide.

På kyrkogården finns inslag av äldre gravvårdar där några av dem har stenram eller hörnkedjor. Gravarna är tätt placerade.

Strax utanför kyrkogården i nordväst finns en äldre bisättningsbyggnad. Flera borttagna gravstenar finns här.


KYRKAN - Lännäs kyrka är en tidigmedeltida kyrka som om- och tillbyggdes 1777 med nytt rektangulärt långhus och tresidigt avslutat kor i öster samt vidbyggd sakristia i norr. Kyrkan har, i väster, kvar sitt romanska torn av den i Närke vanliga typen med avtrappat murliv.

Under sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal uppförs i Lännäs en liten stenkyrka med torn i. Kyrkans utseende är inte känt, men tornet finns kvar med sitt för Närke karakteristiska avtappade murliv. Även lillklockan har daterats till 1200-talet och är en av Närkes två äldsta kyrkklockor.

År 1776 rivs det medeltida långhuset men tornet står kvar. Året därpå 1777 byggs ett nytt rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti och sadelformat tak. Långhuset ges stora fönster och ingångarna mitt på södra långsidan samt i tornet rusticeras. Kyrkan får rosafärgad puts, åstadkommen genom tegelkrossinblandning i putsen. Troligtvis är det nu som tornet får sin klockformade huv. Den klassicistiskt utformade predikstolen är samtida med den nya kyrkan.

År 1892 införskaffar kyrkan sin nuvarande altartavla, en kopia av den danska konstnären Carl Blocks berömda målning, Christus consolator. Det tidigare altartavlorna från 1798 samt tidigt 1700 tal hänger idag på södra väggen i långhuset. Samtidigt byts de slutna bänkkvarteren ut mot en öppen bänkinredning.

År 1933 läggs ett nytt golv in i kyrkan. Den tidigare kyrkans södra grundmur påträffas i långhusets sydvästra del. En gravkammare påträffas vid norra och södra väggen .

År 1959 byts den befintliga takbeklädnaden av järnplåt ut till kopparplåt.

En invändig restaurering under ledning av arkitekt Rolf Johansson genomförs år 1961. Då rengörs bland annat väggarna och äldre fragment av dekormålning i form av draperingsmålning i blått och rött kring altare och predikstol. Målningarna kalkas över. Då installeras centralvärme..

Under åren 1961-64 förses fönstren med färgat antikglas genom donationer från enskilda personer.

År 1972 genomförs en utvändig renovering under ledning av arkitekt Jerk Alton. Putsen rengörs, putslagningar genomförs och fasaderna avfärgas. Snickerier, portar och tornluckor målas.

År 1977 genomförs en invändig renovering under ledning av Jerk Alton. Målning av väggar, tak, fönster dörrar mm genomförs. Interiören får en ny färgsättning och altarringen målas. Bänkinredningen ersätts med bänkar från Stora Mellösa.

År 1998 sker arbeten både exteriört och interiört. Utvändigt lagas putsen och avfärgas i en rosa kulör, en återgång till den ursprungliga färgsättningen från 1700-talet. Fönsterbänkar byts. Invändigt avlägsnas organisk färg på väggar och tak som sedan putsas och avfärgas. Vissa inventarier målas och omförgylls. Konserveringsarbeten utförs.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Lännäs kyrka med omgivande kyrkogård, kyrkstallar, församlingshem, skolor, ålderdomshem, sentida komministerbostad samt gästgivargård och tingshus utgör ett samlat sockencentrum med lång kontinuitet, även om flera av byggnaderna nu har nya funktioner.

Lännäs kyrka är ett av många exempel i Närke på hur en medeltida kyrka ombyggs på 1700-talet för att få en större och modernare kyrkobyggnad. I Lännäs bibehölls det medeltida tornet medan långhuset förnyades. Kyrkan gavs dock en enhetlig klassicistisk utformning som frånsett taktäckningsmaterialet - koppar - är välbevarad.

Kyrkorummet har kvar sin ursprungliga nyklassicistiska prägel, trots flera förnyelsefaser med tillskott av ny inredning och ny färgsättning. Karakteristisk för det sena 1800-talets förändringar är altaruppsatsen med tillhörande altartavla. Markanta inslag i kyrkorummet utgör väggarnas många oljemålningar med praktfulla ramar.

I tornet hänger en av Närkes två äldsta kyrkklockor från 1200-talet.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med omgivande bebyggelse utgör ett samlat sockencentrum med lång kontinuitet

- Kyrkans föga förändrade exteriör speglar de förändringar som kyrkobyggnaden genomgick på 1700-talet.

- Originalputsen från om- och nybyggnaden 1777 finns till stora delar kvar på långhuset.

- Om kyrkans medeltida ursprung vittnar västtornet med sitt för Närke karakteristiskt avtrappande murliv.

- Kyrkorummet har fortfarande kvar mycket av sin ursprungliga utformning.

- Bänkinredningens anslutning mot det förhöjda korgolvet som idag är mindre vanlig.

- Lillklockan är en av två tidigmedeltida kyrkklockor i Närke.