Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, MOSJÖ KYRKA 1:1 MOSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

MOSJÖ KYRKA
2/27/03
Motivering
KYRKOMILJÖN – Mosjö kyrka ligger på Karlslundsåsen, på ömse sidor omgiven av uppodlad mark efter den under 1800-talets senare hälft i etapper sänkta Mosjön. Norr om kyrkan finns Sockenstugan, som även innehållit klockarbostad och skola, samt ett nyare församlingshem.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården omgärdas runt den äldre delen av en kallmur som till vissa delar fungerar som stödmur. Innanför stenmuren löper en trädkrans med ädellövträd, i väster mot vägen finns även en planterad häck. Utvidgningen öster om kyrkan omgärdas i söder av en häck och i övrigt även den av en kallmurad stenmur. I stenmuren mellan den äldre delen av kyrkogården och utvidgningen finns flera öppningar.

Det finns fem entréer till kyrkogården, tre i norr, en i söder och en i väster i axel med kyrkans västra port. Samtliga har pargrindar av svart smide och i olika utförande. Grinden i söder sitter ej på plats utan står lutad mot muren. Kyrkogården har ett omfattande gångsystem belagt med grus, några av gångarna kantas av rader av träd. I muren, sydöst om koret, är en bisättningskällare inbyggd.

KYRKAN – Mosjö kyrka, som ersatt en tidigare träkyrka, är en av Närkes största och en av Närkes bäst bevarade tidigmedeltida kyrkor. Kyrkan är uppförd i ett par etapper. Äldst är östra delen av långhuset med det lägre och smalare – ursprungligen absidförsedda – koret, vilka bedömts vara från 1100-talet men det finns en oväntad dendrokronologisk datering på 1214. Något yngre är långhusets västra hälft samt tornet. Invändigt framträder tydligt skarven genom murverkets olika tjocklek. Sakristian uppfördes troligtvis vid medeltidens slut, då också koret fick valv och absiden revs. Tornet är av den i Närke karakteristiska typen med avtrappat murliv. Det är täckt av en pyramidformad huv, som har ursprunglig takstol liksom resten av kyrkan. Kyrkan försågs med väst- och sydportal.

Under 1500-talets andra hälft uppfördes en sakristia av sandsten vid korets norra sida. Troligtvis välvdes koret och revs absiden vid detta tillfälle.

1617 försågs kyrkorummets väggar med kalkmålningar i renässansstil bekostade av sockenmännen. Under 1690-talet genomgick kyrkan en inre och yttre reparation då fönstren på södra sidan och västportalen utvidgades.

Under 1760-talet skedde en genomgripande ombyggnad av kyrkans interiör och exteriör. Bland annat täcktes kyrkorummet med ett spegelvalv och dekorationsmålningarna i långhus och kor putsades över samt försågs kyrkorummet med en ny sluten bänkinredning. Exteriören fick en grov puts. Vapenhus av trä vid södra ingången, byggt vid okänd tidpunkt, revs under 1700-talets senare del.

Vid 1800-talets början förstorades samtliga fönster och bågöppningen mellan tornets bottenvåning och långhuset murades igen. År 1866 uppfördes en läktare i långhusets västra del och kyrkan fick sin första orgel.

1904 genomfördes en omfattande renovering efter ritningar av arkitekt Ragnar Östberg. Kyrkorummet gavs en för tiden typisk inredning och utsmyckning.

1931 knackades putsen ner utvändigt och murverket lämnades synligt.

1958 genomfördes en omfattande restaurering. Invändigt avlägsnades spegelvalvet och ursprungligt plant trätak återställdes. Dekorationsmålningarna från 1904 togs bort och renässansmålningarna från 1617 togs fram.

Under 1980-talet genomfördes olika vård- och underhållsåtgärder. Kyrkan fick ett nytt orgelverk bakom befintlig fasad som målades i en kraftigt blå kulör samt i guld.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Mosjö är en av de intressantaste kyrkorna i Närke. Det är en välbevarad tidigmedeltida kyrkobyggnad med sitt för Närke karakteristiska romanska torn med avtrappat murliv, sitt förhållandevis stora långhus samt sitt lägre och smalare kor. Endast sakristian är yngre och tillkom under 1500-talet.

Det oputsade murverket med huggen kalk- och sandsten är unikt i Närke. Både väst- och sydportalerna med enkla ornerade överstycken är ursprungliga, den västra dock något ombyggd, liksom bågfrisen på korets södra vägg.

Det medeltida kyrkorummet präglas av det plana trätaket, väggarnas rika renässansmålningar, de bevarade äldre inventarierna samt den slutna bänkinredningen. Orgelfasadens kraftiga blå kulör avviker från kyrkans övriga färgsättning i rött och grönt.

Mosjö kyrka intar en särställning i landet genom den unika Mosjömadonnan, som finns i en bemålad kopia i kyrkan.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkobyggnaden är ett mycket välbevarat tidigmedeltida byggnadsverk.

- Det för Närke ovanliga tidigmedeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument.

- Det tidigmedeltida smidesbeslagen på västportalen, som är överflyttade på ett yngre dörrblad.

- Väggmålningarna i renässansstil från 1617 hör till de relativt få kyrkmålningar, som tillkom i landet under perioden närmast efter reformationen. Dessa kalkmålningar från tidigt 1600-tal är representativa för Södermanland och Närke och torde höra samman med Hertig Karls byggnadsverksamhet på Gripsholms slott, Nyköpingshus samt Örebro slott. Landet i övrigt är relativt fattigt på kyrkomålningar från denna period.

- Den mycket välbevarade tidigmedeltida kyrkobyggnaden i kombination med de ovanliga efterreformatoriska kalkmålningarna gör Mosjö kyrka till ett omistligt nationellt kulturarv.