Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, PARKSTADEN 1:1 RAMNAKYRKAN (KINNARUMMA GAMLA KYRKA)

 Anläggning - Värdering

RAMNAKYRKAN (KINNARUMMA GAMLA KYRKA)
2/13/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ramnakyrkan är flyttad från Kinnarumma och ingår i friluftsmuseet i Ramnaparken i Borås stad. Förutom kyrkan finns flera olika äldre typer av byggnader typiska för Sjuhäradsbygden samlade där, samt Borås Museum. Parken ligger vid Ramnasjön. I miljön finns även en sockenstuga från Kinnarumma och utanför kyrkoanläggningen en kopia av fattigbössan som alltjämt står utanför Kinnarumma nuvarande kyrka. Söder om anläggningen är fria ytor likt en kyrkbacke.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan flyttades hit 1912 och fick en kallmur med stiglucka 1930 runt en liten gräsyta. En klockstapel från Öra socken finns också. Kyrkan är placerad intill en skogsklädd kulle, med distans till övriga museihus.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Ramnakyrkan uppfördes 1690-91 och används sedan återinvigningen 1930 flitigt som förrättningskyrka. Kyrkan är såsom friluftsmuseikyrka ett specialfall. Den är i sig, varande parkens första ditflyttade byggnad, en symbol för den lokala friluftsmuseirörelsen kring sekelskiftet 1900. Att den dessutom användes som profant hembygdsmuseum en period torde vara tämligen unikt. Här finns alltså ett samhällshistoriskt värde. Kyrkans tornlösa, helt spånklädda exteriör präglas av 1600-talet med återställd, fönsterlös nordsida och branta tak över tydligt avläsbara byggnadsdelar med olika höjd och bredd. Fönstren upptogs 1870, sakristian byggdes 1781 och vapenhuset 1930. Byggnadstekniskt är kyrkan historiskt intressant med timmerstomme och spånklädsel. Endast en ytterligare timrad kyrka finns i Ås kontrakt, som dock inte är spånklädd. Interiörens inredning präglas av senbarock men flera av de kyrkliga museiföremålen är medeltida. Predikstol från 1696, takmålningar av Detleff Ross 1752 och altartavla från tidigt 1500-tal/1681 hör till kyrkans ursprung. Dunklet och bänkljushållarna bidrar väsentligt till en stark upplevelse av ålder tillsammans med korets blottlagda stomme och inventariernas patina.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan ingår som en av byggnaderna i ett friluftsmuseum.
- Kyrkans huvudsakliga roll som museikyrka.
- Kyrkans huvudsakliga prägel till plan, volym och exteriör av 1600-tal.
- Exteriörens spånklädsel.
- Interiörens ursprungliga inredning, dekormålningar och inventarier, även de
gamla dörrarna.
- Bänkinredningen med ljushållare.
- Samlingarna av kyrkoföremål från hela Sjuhäradsbygden.