Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, GRANITEN 1 SKOGSHÖJDENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKOGSHÖJDENS KYRKA
5/26/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Skogshöjdens kyrka står vid en fyrvägskorsning tillsammans med en skola och utgör tillsammans med en mindre affärsbyggnad och ett flerbostadshus ett mindre stadsdelscentrum. Samtida småhusbebyggelse omger kyrkan i övrigt.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Vid kyrkobyggnaden står en samtida klockstapel och ett förråd. Tomten är liten, ohägnad på modernt vis, och rymmer både naturpartier och anlagda delar. Ett stråk leder över entrégården mellan busshållplats och skola. Anläggningen är kontraktets yngsta kyrka.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan stod klar 1990 och är sammanbyggd med kyrksal, församlingshem, barn- och ungdomslokaler. Detta är representativt sedan 1970-talet. Kyrkoanläggningen är av den typ där kyrkorummet urskiljer sig i exteriören genom högre höjd och avvikande takform. Exteriören har en postmodernistisk karaktär och liknar profant byggande. Kyrkorummet anspelar på äldre kyrkoarkitektur, dels genom att vara oktogonalt, dels genom att ha ett basilikaliknande förhöjt takparti med fönster. Kombinationen skapar ett egenartat rum med arkitektoniska värden, som trots sin rundade form har traditionell via sacra och korutsprång. Exteriören såväl som interiören är oförändrad sedan uppförandet. Kvadraten har använts som återkommande form i arkitekturen. Kyrkorummet förbinds med en kyrksal via en vikvägg, vilket är vanligt för moderna kyrkor. Den moderna liturgin att placera förkunnaren nära församlingen är här uttryckt. Rummet är slutet och stilla med ljusinsläpp främst ovanifrån men ändå ljust genom sin blonda träinredning och med höjdverkan betonad genom vertikala markeringar och rödfärgade, synliga takstolar. Väggarna är mycket tidstypiskt strukturmålade. Korområdets inventarier har ett harmonierande utförande. Entréhallens takutformning anspelar på kyrkorummets, vilket ger upplevelsevärden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkoanläggningen är en del av ett stadsdelscentrum.
- Kyrkoanläggningens ohägnade tomt ger en tidstypisk öppenhet mot
omgivningen.
- Byggnaden som en representant för en typ av kyrka sammanbyggd
kyrksal, församlingshem, barn- och ungdomsverksamhet.
- Exteriörens enhetlighet i material och fönstertyper.
- Arkitekturens postmoderna karaktär med drag av basilika i kyrkorummets
utformning kombinerat med en oktogonal grundplan, vilket ger ett vackert överljus.
- Kvadraten som återkommande form.
- Interiörens ursprungliga utformning, inredning och inventarier.
- Kyrkorummets och entréhallens likartade takutformning.