Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, KRONOGÅRDEN 1:1 HÅJUMS GRAVKAPELL

 Anläggning - Värdering

HÅJUMS GRAVKAPELL
5/26/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Håjums första gravkapell med griftegård längs riksväg 45 är den äldsta delen av Håjums begravningsplats. Området ligger sydväst om kapellkrematoriet från 1956, som omges av en mer skogskyrkogårdsliknande anläggning utan gravvårdar.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Begravningsplatsen togs i anspråk 1913 samtidigt som gravkapellet och stigluckan, i en tradition från 1800-talets utlokaliserade griftegårdar i städerna. Området fick sin nuvarande utformning 1927 av stadsingenjör Karl Pehrsson med en parkliknande, förtätad atmosfär i engelsk tradition. Planen med olikformade kvarter och i sig raka gångsystem är inte symmetrisk och bjuder på varierande rumsbildningar med upplevelsevärden. Vegetationen är riklig med höga lövträd och täta häckar runt gravvårdarna, som har olika höjd och utformning. Österut skedde en utvidgning på 1940-talet med ljusare karaktär, symmetriskt gångsystem, lövträdsalléer av olika slag och rygghäckar vid låga gravvårdar. Marken ytterligare österut har tagits i anspråk löpande sedan 1970-talet.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Håjums gravkapell från 1913, kallat Metakapellet, ritades av arkitekt Svante Dyhlén. Det är byggt i en enkel nygotisk stil, med nationalromantiska drag i redovisningen av de naturliga materialen, portarna och i interiörens takutformning. Kombinationen av de två stilarna var förekommande vid tiden. Exteriören är intakt sedan uppförandet. Kapellet togs ur bruk 1956 och används nu som förråd. Altaret är avlägsnat, men ytskikten och originalbänkarna är bevarade.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Anläggningen är en sen, modifierad representant för det sena 1800-talets
ideal med parkliknande, trädrika begravningsplatser och gravkapell.
- Begravningsplatsens karaktärsdanande häckar och träd, stigluckan, västra
delens friare plan och östra delens symmetri och alléer.
- Kapellet har ett högt miljöskapande värde.
- Byggnadens mycket välbevarade exteriör representerar en för gravkapell då
tidstypisk blandning av nygotisk stil med nationalromantiska drag.
- Fasadlyktorna och portarna är viktiga ursprungliga detaljer.
- Bevarad ursprunglig inredning och inventarier.