Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, KRONOGÅRDEN 1:1 HÅJUMS KAPELLKREMATORIUM HOPPETS & LJUSETS KAPELL

 Anläggning - Värdering

HÅJUMS KAPELLKREMATORIUM HOPPETS & LJUSETS KAPELL
5/26/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Håjums begravningsplats följs av trafikleder på två sidor och gränsar till stadsdelen Kronogården med storskalig, sen 1900-tals bebyggelse i söder.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Sedan stenåldern har gravfält anlagts här och flera fornlämningar finns inom området. Begravningsplatsen är som helhet mycket stor och kuperad med varierad karaktär och rumslighet, vilket ger upplevelsevärden. I väster är den ursprungliga begravningsplatsen med kapell som anlades 1913 och sedan vidgats österut. Området omkring kapellkrematoriet tillkom samtidigt som detta, alltså 1956, och planlades av stadsarkitekt Thorvald Struve och stadsträdgårdsmästare Artur Hermansson. Det har i enlighet med tidens ideal karaktären av en skogskyrkogård med vida gräsytor, skogsdungar med björk och tall, stengärdesgårdar och damm. På en kulle anlades en minneslund 1971 med ett högt glaskors av konstsmeden Paul Schubert och Tom Möller vid Lindshammars Glasbruk.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Krematoriet med Hoppets & Ljusets kapell och en fristående klockstapel av arkitekt Åke Porne stod klart 1956. Byggnadskomplexet har en genomtänkt, modernt funktionalistisk, sparsmakad utformning som samverkar med enkelheten och kärvheten hos det omgivande landskapet. Det omtalades vid uppförandet som Trollhättans första moderna monumentalbyggnad. Nationella konstnärer anlitades för invändig utsmyckning med hög konstnärlig kvalitet. Exteriören har en tyngd och massivitet, samt en starkt grafisk verkan med vita fasader av slammat tegel mot mörka koppartak, stenlisener, stenportaler och fönster. Tillbyggnaden från 1978 anpassades väl i skala, takform och fasadutformning. Invändigt skedde ombyggnader i rummen mellan kapellen. Interiören i Hoppets kapell präglas av ombyggnaden under 1990-talet och Ljusets kapell renoverades 2002. Nya stora fönster och ändrad bänkriktning i rummet har förskjutit tyngdpunkten från en total koncentration i samlande dunkel kring den dödes stoft på en centralt placerad katafalk, förstärkt av byggnadens kvadratiska form, till en uppmärksamhet mot altaret eller blickens flykt ut i naturen. Ursprungliga bänkar, altare och altarprydnader är bevarade.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Platsens fornhistoriska anknytning som gravsättningsområde.
- Anläggningens karaktär av skogskyrkogård.
- De särpräglade stengärdesgårdarna med rund sten.
- Minneslundens glaskors.
- Krematoriebyggnadens, klockstapeln inkluderad, utvändigt intakta prägel av
byggnadstidens modernt funktionalistiska arkitektur med arkitektoniska
värden.
- Konsekvent materialanvändning i exteriören av tegel, sten och koppar.
- Kapellkrematoriets lokala byggnadshistoriska värde i sitt anseende av
samtiden som stadens första moderna monumentalbyggnad.
- Bevarad ursprunglig inredning och inventarier, inklusive blyinfattade fönster.
- Ljusets kapell har Sveriges första utsmyckning utfört av en kvinna till ett
kapell i ett krematorium.