Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, GRÄSVIKEN 9:1 GRÄSVIKENS KAPELL

 Anläggning - Värdering

GRÄSVIKENS KAPELL
5/26/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Gräsvikens kapell, på Gräsvikens kurs- och lägergård, ligger mycket naturskönt och avskilt i en skogstrakt vid Öresjö. Sjön ansluter direkt till tomten. Miljön är ett rekreationsområde med upptagningsområde från Uddevalla till Lilla Edet.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Fastigheten inköptes 1973 med sommarvilla som revs. Arkitekt Karl-Erik Ydeskog ritade ett förslag 1975 till anläggningen, som omarbetades av Björn Alfredsson på samma arkitektbyrå 1978. Anläggningen är idyllisk och ligger på en liten höjd med berg i dagen, ekdungar, trädgård och egen badbrygga. Förutom kapellet finns fem röda hus med vita snickerier från 1980-talet: huvudbyggnad, förråd, logibyggnad "Sjöstugan", kanothus samt bastu. En stor bollplan ingår också. Anläggningen har kvar sin ursprungliga karaktär av traditionell, lantlig träbebyggelse, där kapellets arkitektur avviker såväl i färg och form som i influenser.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kapellet ritades av Björn Alfredsson och invigdes 1982. Utformningen är inspirerad av enkla stavkyrkors skala och utseende med brant sadeltak och väggar klädda med okantade bräder. Kyrkklockan sitter monterad på fasaden. Interiören är klädd med trä och domineras av en enorm ljuskrona i smide som harmonierar med den tidigmedeltida stilen. Kyrkorummet är spartanskt inrett med enhetligt utformat altare, predikstol och dopfunt, samt två träskulpturer av syster Lydia från 1983. Såväl exteriör som interiör är oförändrad sedan uppförandet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kringbyggnadernas enhetliga utformning i material och färger.
- Kapellets influenser från nordisk tidigkristen kyrkoarkitektur både in- och
utvändigt.
- Bevarad inredning från tillkomsten.
- Träskulpturerna.