Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Staffanstorp kn, KNÄSTORP 7:1 KNÄSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KNÄSTORPS KYRKA
9/30/13
Motivering
Knästorps kyrka och kyrkogård utgör en månghundraårig miljö med en väl bibehållen äldre prägel. Kyrkan bevarar karaktären av den skånska medeltida stenkyrkan. Interiören speglar flera tidsskeden. Medeltiden syns i det valvslagna kyrkorummet medan det sena 1800-talet syns i den fasta inredningen. De kulturhistoriska värdena är bland annat kopplade till kyrkans murverk, äldre putslager och äldre muröppningar. De är alla medeltida spår och bärare av viktig, historisk information.

Altaruppsats, altare, läktare, orgelfasad och bänkinredning är en välbevarad, tidstypisk inredning i nygotisk stil som återfinns i flera av stiftets kyrkor tillkomna under den intensiva byggnadsperioden på slutet av 1800-talet. De tre altartavlorna är målade av Fredrik Krebs som även gjort tavlorna i Bjällerups och Tottarps kyrkor. De kulturhistoriska värdena är knutna till såväl de fackmannamässigt utförda och maskinproducerade inredningssnickerier som till att inredningsdelarna står för tidens nya kyrkoinredning.

Orgel och läktaren med sin placering i väster representerar ett traditionellt mönster där läktare och orgel bildar en enhet och motsvarighet till kyrkans huvuddel i öster med kor och altare. Av den ursprungliga orgeln kvarstår endast fasaden. Den är tillsammans med läktaren av kulturhistorisk betydelse då de är karaktäristiska delar av kyrkans 1880-tals inredning.