Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, HÖRUP 71:1 HÖRUPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

hörups kyrka, HÖRUPS KYRKA
4/2/20
Motivering
Hörups kyrka och kyrkogård utgör genom sitt höga läge på Hörupsåsen och med kyrkans karakteristiska dubbeltorn ett tydligt landmärke i det för övrigt flacka odlingslandskapet.

Kyrkogården har närmast kyrkan bevarat en typisk struktur från 1800-talets senare del med smidesstaket, rätlinjiga grusade gångar och buxbomsomgärdade gravplatser, medan den utvidgade delen mot söder speglar det tidiga 1900-talets nya kyrkogårdsideal med en mer parkkaraktär med brunnsöverbyggnader utformade som ekotempel samt den tidstypiska urnanläggningen från 1930-talet.

Det medeltida tornet utgör tillsammans med bland andra Löderups kyrktorn en speciell typ av breda västtorn, som har tolkats kunnat vara försvarstorn eller uppförda för en storman. Tornets medeltida murar, sidokammare, tunnvalv, bevarad spiraltrappa av kalksten och äldre muröppningar utgör ett mycket intressant forskningsmaterial, som kan ge upplysningar om de breda västtornens ursprungliga funktion. Den till tornrummet sekundärt placerade ålderdomliga ytterdörren tillhör kyrkans äldre byggnadsdelar och har ett stort byggnadshistoriskt värde.

Kyrkobyggnaden i stort karaktäriseras såväl exteriört som interiört av Theodor Wåhlins omfattande ombyggnad och nygestaltning 1905–1909. Interiören utgör en god representant för tidens historiserande nationalromantiska stilideal tillsammans med dekorationsmålningen i den då moderna jugendstilen. Bevarade målningar från den tiden är ovanliga inslag i dagens kyrkorum och att de utförts av den internationellt kända konstnären Anders Persson Waldur gör dem extra konsthistoriskt intressanta. De senmedeltida målningarna med sina helgonbilder visar på den äldre kyrkobyggnadens utformning och utsmyckning.

Kyrkan har ett flertal inventarier av hög konstnärlig kvalitet, som predikstolen som är tillskriven Jakob Kremberg eller den så kallade Köpingemästaren, den romanska dopfunten och triumfkrucifixet.