Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östra Göinge kn, BROBY 63:1 ÖSTRA BROBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

östra broby kyrka, ÖSTRA BROBY KYRKA
8/27/19
Motivering
Broby kyrka omges av ett modernt samhälle med bebyggelse från framför allt sent 1800 tal och framåt . Den medeltida kyrkan var tidigare bygdens naturliga mötesplats kring vilket ett sockencentrum med ting, prästgård och gästgivargård uppstod. Den gamla kyrkan finns inte kvar längre och samhällets rötter i medeltiden är väl dolda för den utomstående. Den nuvarande kyrkan ä r dock dess arvtagare och den nuvarande prästgården och gästgiveriet påminner om var den gamla bykärnan låg. Vägen förbi kyrkan och mot Helge å har sannolikt mycket lång tradition och är en viktig del av den gamla bystrukturen. När den gamla kyrkan revs och den nya byggdes stod Broby inför stora förändringar. Orten förändrades inte bara genom industrialiseringen och järnvägens tillkomst utan också genom en brand som ödelade stora delar av byn. När den nya kyrkan byggdes på 1870 talet fick den formen av en liten gotisk katedral, en korskyrka med högt torn. Exteriören präglades framför allt av de stora dubbla fönsteröppningarna och fasaderna var indelade mellan höga strävpelare. De stora fönstren gav ett överflöd av ljus in i kyrkorummet. Störst var fönstret i korets östra sida. Till stora delar är kyrkans 1800 talskaraktär ännu bevarad. Möjligen var kyrkan något överdimensionerad och efter branden reducerades bänkplatserna kraftigt. Korsarmarna fick nya funktioner med biutrymmen. En stor förändring invändigt i kyrkan var även att tegelvalv slogs över långhus, korsarmar och kor. Valven har ansenlig höjd och bredd och är imponerande exempel på sin tids ingenjörskonst. Det stora fönstret i korets östra sida murades igen och koret fick ett mer dunkelt ljusinsläpp från ett smalt fönster i söder. Återgången från de nygotiska idealen med stora ljusinsläpp till det mer slutna och arkaiska kyrkorummet kopplat till religiös mystik är tidstypisk. Brobys interiör kan jämföras med Billesholms kyrka byggd 1909 eller Himmelsfärdskyrkan i Höganäs från 1934, båda uppförda i en kraftfull nationalromantisk arkitektur med drag av Jugend och Art Deco. I Broby kyrka är det inredningen i form av snickerier och armaturer som har den starkaste tidsprägeln då övriga delar framför allt tillhör 1800
talets byggnadsstomme. Geometiska former med drag av barocken är också ett viktigt karaktärsdrag i inredningen. En av kyrkans främsta inventarier är altartavlan i intarsia, ett mästerverk av Gowenius. Altartavlan har formen av en triptyk, även den ett tillbakablickande på det medeltida kyrkorummet. Sedan 1930-talet har korets mystik ytterligare förstärkts genom den röda takfärgen. En glasvägg har satts upp mellan södra korsarmen och långhus et och bänkar i långhusets västra del har gett plats till bord och stolar samt pentry. Förändringarna är dock relativt lågmälda och kyrkorummets 1930-talskaraktär kan betecknas som välbevarad.

Kyrkan ligger på den gamla kyrkogården som utvidgats framför allt mot söder. Idag har kyrkogården mest karaktär av en park där gravvårdar står glest i grästäckta gravkvarter. Nya begravningsplatsen har en mycket vacker placering intill Helge å . På den nya begravningsplatsen kan man följa kyrkogård ens stilutveckling med den äldre traditionen av singel täckta gravplatser med buxbom och stora pampiga gravstenar i söder till den enkla moderna skogskyrkogården längst i norr. Framför allt den södra, äldsta delen av kyrkogården med dess lilla kapell har höga skönhetsvärden och är ett tidstypiskt exempel på kyrkogårdsarkitektur kring sekelskiftet 1900.