Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, BOGESUND 1:86 ULRICEHAMNS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ULRICEHAMNS KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ulricehamns kyrka ligger på en terrasserad brant sluttning ned mot Åsunden i stadens centrum. Kyrkan är väl synlig i staden med omnejd och dess torn gör nedifrån stadskärnans huvudstråk ett monumentalt intryck. Invid kyrkan ligger i väster församlingshem och pastorsexpedition i en stor funktionalistisk tegelbyggnad med souterrängvåning.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan omges av en äldre kyrkogård med parkkaraktär, trädrad, stödmurar, trappor och grusgångar. Några gravvårdar kvarstår från 1700- 1800-talet, däribland en porträttgravhäll och en obelisk.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den vitputsade stora kyrkan präglas av tillbyggnader från flera epoker, påtagligast av 1600- och 1700-talet då nuvarande fullbreda kor, sakristia, gravkor och breda torn med lanternin tillkom. Långhusets mellersta del är senmedeltida. Tillbyggnader från 2002 på tornets sidor rymmer kapprum samt samlingssal och har starkt förändrat entrépartiet. Interiören präglas av den karolinska epoken genom tak- och draperimålningar, läktarbröst, orgelfasad, dopfunt, altaruppsats och predikstol i barock. De figurativa målningarna på tunnvalvet, utförda av Anders Falck, är tillsammans med den storskaliga altaruppsatsen och predikstolen av H C Datan interiörens mest framträdande särdrag. Inredning och tak ger tillsammans med fönstrens antikglas från 1937 en förtätad interiör. Vid Knut Nordenskjölds restaurering 1937 tillkom sluten bänkinredning, läktarpelare och innanfönster med antikglas, vilket allt är mycket tidstypiskt men ändå harmonierande med rummet. Korfönstren är målade av Yngve Lundström. Spår av kalkmålningar finns i anslutning till några av dörrsmygarna. Gravkoret är flera gånger förändrat, senast till lekrum. Delbar altarring och flyttbart altare i med interiören harmonierande utförande tillkom vid renovering 1995. Vapenhuset är helt omgestaltat 2002 och ger ett ljust intryck men med en profan prägel, främst i form av en framträdande hiss vid trappan till långhusporten.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan som ett framträdande inslag i stadsbilden.
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltidskyrkor som under 1600- och 1700-talen byggts till för att rymma en växande församling.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens enhetliga prägel av stilideal från karolinsk tid.
- Bevarad barockinredning.
- Målad dekor på väggar och tak.
- Tillskott från 1937 års restaurering.
- Yngve Lundströms glasmålningar.
- Kyrkotomtens parkliknande karaktär, stenmur och gravstenar från 1700- och 1800-talet.