Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, KYRKEBOL 2:1 ORNUNGA GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ORNUNGA GAMLA KYRKA
6/7/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ornunga gamla kyrka ligger i en samlad kyrkby på en uppodlad ås i Svältornas skogsbygd. I anslutning till kyrkan finns en ditflyttad ryggåsstuga och en skiftesverkslada som förstärker den ålderdomliga karaktären. Miljön ligger i ett område klassat som riksintresse för kulturmiljövården.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en kallmur som inkorporerar en inbyggd liten trappa i ena hörnet. Kyrkogårdens yta är helt täckt av gräs som slås en gång om året. Detta gör att kyrkogården har behållit den "vildvuxna" karaktär som kyrkogårdarna i gemen hade innan 1800-talets parkideal. Ett antal gravar från omkring 1900 ligger utspridda, några med stenram. En gammal storväxt ek bidrar till kyrkogårdens känsla av hög ålder. Invid kyrkan står en inklädd klockstapel.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den tornlösa gråstenskyrkan har medeltida långhus med fullbrett, tresidigt avslutat kor från 1720. Från samma tid härrör två vapenhus, ett i liggtimmer och ett i skiftesverk. En murad sakristia härrör från 1794. Alla takfall täcks av kluven spån. En hörnkedja av sandstenskvader med korsrelief är synlig på södra långsidan. Interiören är i princip orörd sedan 1700-talet, detta till följd av att kyrkan köptes av Svältornas fornminnesförening när den nya kyrkan byggdes 1905. En helgjuten och till stora delar orörd inredning från 1600- och 1700-talet sätter sin prägel på interiören. Två läktare och bänkinredning som utnyttjar allt användbart utrymme i långhus och kor vittnar om tidens trängsel i de små medeltidskyrkorna. Det plana innertaket bär ett illusoriskt målat kassettak med bibelscener från 1600-talet i provinsiell renässans. Även läktaren bär figurmålningar. Järnbeslagen sydport, kalvariegrupp, madonna och triumfkrucifix är medeltida. Ytterligare två lösa medeltidsportar finns i vapenhus respektive klockstapel. Vidare finns ett romanskt sandstensstycke, straffstock och flera 1600-talsstenar. Elektricitet och moderna installationer saknas helt, vilket är av stor vikt för kyrkans unika karaktär. Takstolens västra del är medeltida. I sin helhet är kyrkan av stort nationellt intresse.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan ligger i en samlad bymiljö inom ett område av riksintresse.
- Kyrkan representerar de små medeltidskyrkor som utvidgades under 1700-talet.
- Medeltida murverk och takstol är omistliga historiska dokument.
- Interiören är i det närmaste oförändrad sedan 1700-talet och i sin autenticitet av stort nationellt intresse.
- Bevarad inredning, måleri och ytskikt från 1600- och 1700-talen.
- Medeltida portar och skulptur.
- Kyrkogårdens stenmur, ek, klockstapel (med manuell ringning), gravar och gräsyta är värdefulla för anläggningens karaktär.