Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, TORESTORPS PRÄSTGÅRD 2:1 TORESTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TORESTORPS KYRKA
12/16/05
Motivering
TORESTORPS KYRKA är belägen i södra delen av Torestorps samhälle. Söder om kyrkan ligger församlingshem och pastorsexpedition sammanbyggda med ett bostadshus. Kyrkogården har en rundad form åt väster och inhägnas av kallmurade stenmurar med smidesgrindar och kantas av en trädkrans.

Kyrkan byggdes 1785-86 på äldre kyrkplats, sedan dess föregångare förstörts av brand. Den vitputsade stenkyrkan i gustaviansk stil avslutas åt öster med det för Västsverige så karakteristiska tresidiga koret. Tornet i trä tillkom 1788 och sakristian vidbyggdes i norr 1938.

Interiören präglas av den fasta inredningen från tillkomsttiden och dess bemålning samt av de förändringar som gjordes vid renoveringen 1937-38. För att återskapa kyrkorummets äldre utseende genom framtagning och konservering av äldre bemålning. Predikstolen och altaruppsatsen är 1700-talsarbeten och sannolikt även altarringen, med särpräglad svängd form, samt läktaren. Karaktärsskapande i kyrkorummet är trätunnvalvet som 1801 dekorerades med himlamotiv. Dopfunten (1900) av trä är ett lokalt arbete av församlingens klockare.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädkrans.
- Den sedan byggnadstiden föga förändrade exteriören.
- Det bemålade träinnertaket.
- Den fasta inredningen från tillkomsttiden och dess bemålning; altare, altaruppsats, altarring, predikstol och läktarbröstning.