Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, HARATÅNGEN 1:25 SVENASJÖ KAPELL (SVENASJÖ KYRKA)

 Anläggning - Värdering

SVENASJÖ KAPELL (SVENASJÖ KYRKA)
2/22/06
Motivering
SVENASJÖ KYRKA ligger i Haratången, beläget längs landsvägen mellan Kinna och Svenljunga. Kyrkotomten inhägnas av kallmurade stenmurar i väster och öster. En spånklädd klockstapel med hög sockel av tuktad granit uppfördes 1936-37 och står sydväst om kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1934 genom ombyggnation av en skolbyggnad från 1877. Om- och tillbyggnadsritningarna upprättades av Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson, bördig från grannsocknen Fritsla. Skolbyggnadens timmerstomme utvidgades med kor, sakristia och ett mindre vapenhus i väl avvägda proportioner. Kyrkan är en representant för de kyrkor som uppfördes från 1910-talet och några decennier framåt, med influenser från tidigare århundraden, vilket märks i klockstapeln med spåntäckning enligt äldre tradition, men i modernare form. Många av kyrkorna som byggdes under 1900-talets första decennier var, liksom i det här fallet, små träkyrkor med panelade ytterväggar. I kyrkobyggnaden finns den ursprungliga karaktären av traditionell, lantlig träbebyggelse bevarad.

Kyrkorummet är ljust och präglas av en enkel klassicism. Arkitekten Sigfrid Ericson utförde ritningarna till den fasta inredningen. Bänkar, predikstol, altarring och dopfunt utfördes av en lokal snickerifabrik. Altarskåpet är en triptyk utförd i Tyskland som bär årtalet 1683. Endast små förändringar har skett sedan om- och tillbyggnadstiden. Delvis har nya ytskikt i kyrkorummet tillkommit.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Klockstapelns vårdande och bevarande.
- Den sedan 1930-talet välbevarade exteriören.
- Den fasta inredningen ritad av Sigfrid Ericson.
- Altarskåpet