Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, FULLESTAD 9:1 M.FL. FULLESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FULLESTADS KYRKA
9/9/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Fullestads kyrka ligger på änden av en skogig bergsrygg ovanför ett flackt odlingslandskap norr om Säveån. Kyrkbyn är utskiftad. En äldre skolbyggnad finns kvar.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den långsmala kyrkogården är utvidgad åt öster och väster 1923, de olika delarna är klart urskiljbara och avgränsas av kallmurar samt delvis av trädrader. Den äldre delen har stiglucka och inklädd klockstapel, de yngre var sin smidd pargrind. Kyrkogården länkas samman av grusgångar. Ett stort antal av gravarna i väster har stenram och grusad yta, vilket skapar enhetlighet. Vid koret är två familjegravar från 1800-talets mitt med karaktärsskapande kors och staket av gjutjärn. Mot kyrkan står tre brottstycken av gravkors från 1700-talet lutade.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den rektangulära salkyrkan är rest under medeltidens senare del och uppvisar ett oputsat, enkelt gråstensmurverk under brant sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. Taket återskapades vid en genomgripande restaurering 1909-13 under ledning av den kände arkitekt Torben Grut. Det vita vapenhuset av trä och de korgbågiga fönstren är från samma tid, sistnämnda har vitputsade, kontrastskapande omfattningar. Grut valde att ej återskapa fasadernas sedan länge försvunna putsklädsel. Interiören är i sin helhet ett verk av nämnda restaurering. Efter flera år som ödekyrka på 1800-talet återstod enbart ett läktarbröst, dekorerat av Detleff Ross 1752, vilket sparades. Karaktäristiskt är tredingstaket och den dominerande renässansinspirerade altaruppsatsen bakom vilken en sakristia ryms. Den harmoniska färgsättningen är från 1959 och tar sin utgångspunkt i läktarbröstet. Flera sentida inventarier ger koret ett trängre intryck än avsett. En stilmässigt avvikande orgel tillkom 1962. Ett rikt skuret huvudbaner ger ett påtagligt inslag av barock.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans exteriör representerar medeltidens enkla salkyrkor av gråsten.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens huvudsakliga prägel av Torben Gruts restaurering.
- Bevarad inredning från Gruts restaurering.
- Läktarbröst med målningar från 1752.
- Huvudbaner i barock.
- Kyrkogårdens stenmurar, grusade ytor, stiglucka, trädrad, klockstapel och 1800-talsgravar.