Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Höganäs kn, KYRKOPLANEN 1 VIKENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Vikens kyrka, VIKENS KYRKA
2/10/15
Motivering
Vikens kyrka uppfördes under tidigt 1800-tal i en återhållsamt klassicerande stil. Vissa förenklingar från ursprungsritningarna gjordes redan vid uppförandet. Den enkla karaktären har exteriört bevarats i hög grad och kyrkans skala passar väl in i det lilla fiskeläget där både byggnader och växtlighet kryper för de hårda vindarna. Till den relativt enkla kyrkobyggnaden har senare fogats en större sakristia och det senaste tillägget med samlingslokal är en modern byggnad både avseende material och estetik. Skillnaden mellan den gamla delen och den nya är avsevärd vad gäller arkitektur och karaktär. Stilbrottet berättigas av skeppets arkitektoniska kvaliteter. Den glasade passagen är också placerad på något avstånd från kyrkan vilket gör att de kan upplevas relativt fristående från varandra. Trots tillbyggnadens moderna form tar den även upp material och former från den gamla kyrkan i spåntaket och de vita väggarna. Den nya delen är unik i sin form även om den bygger vidare på idén om kyrkorummet som skeppet med referenser till flera andra moderna skånska kyrkor ex Elinebergskyrkan i Helsingborg. En mer geografiskt avlägsen jämförelse är det mer internationellt berömda kapellet Notre Dame du Haut i Ronchamp i Frankrike, ritat av Le Corbusier.

Invändigt berättar kyrkorummets inredning om en sparsamhet och omvårdnad om gamla inventarier som flyttats och återanvänts från de gamla kapellen. Sjöfarten och närheten till havet är närvarande i kyrkorummet genom de många votivskeppen och det höga blåmålade valvet för tanken till den öppna himlen. Kyrkorummets inredning är en blandning av olika tidsepoker men salkyrkans plandisposition, bänkinredningen och altaruppställningen tillhör 1800-talets början då den nuvarande kyrkan byggdes. Även tunnvalvet är troligen ursprungligt vilket inte är helt vanligt. Den nuvarande färgsättningen på läktare och bänkar är en typisk 1900-tals tolkning av kyrkorummet som tidigare har varit målad i mörkare toner. Bland inventarierna kan framför allt nämnas dopfunten från 1500-talet vilket är en ansenlig ålder för en dopfunt av trä. Den har därtill en ovanlig form. Även predikstolen har ovanligt hög ålder och altaruppsatsens träsnideri är av mycket hög kvalitet.

Gamla Viken är klassat som Riksintresse och kyrkan och den gamla kyrkogården utgör ett viktigt inslag i denna miljö som framför allt företräds av 1800-talsbebyggelse. Även den gamla kyrkogården och prästgården kan sägas tillhöra kyrkomiljön liksom vägsträckningarna och platsbildningarna kring kyrkan.