Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, BLEKINGEN 3 ÄNGBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÄNGBY KYRKA
10/21/05
Motivering
Blå = byggnad vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Fastigheten ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan

Ängbykyrkan ligger uppe på en höjd ovanför Blackebergsvägen, dold bakom grönskan. Kyrkans arkitekt, Björn Hedvall, var funktionalist men med en stark förankring i en äldre byggnadstradition. Exteriören knyter tydligt an till uppländskt medeltida kyrkobyggande med sitt branta skifferklädda sadeltak, ljust slammade fasader och den djupt liggande entréporten i brons på västgaveln. Nordfasaden är precis som i äldre kyrkor fönsterlös medan ljuset strömmar in i kyrkorummet genom de höga och smala spetsbågiga fönstren i sydfasaden och i det raka koret i öster. Långhusets form av ett gigantiskt gotiskt valv i betong med sin välvning ända nerifrån golv upp till nock skapar en spännande rumsvolym som upplevs som modern och mycket 50-talsmässig samtidigt som den känns ålderdomlig. Den fasta inredningen och inventarierna är i huvudsak utformade speciellt för rummet och bildar tillsammans med den nyanserade färghållningen en harmonisk helhet. Vissa ändringar har skett på senare år utan att denna helhet förvanskats.
Den fristående öppna klockstapeln i betong associerar också till ett äldre kyrkobyggande medan uppförandet av församlingslokaler i direkt koppling till kyrkan pekar framåt mot 1960- och 70-talen, då detta blev allt vanligare. Här är samlingssal och andra församlingslokaler samt personalbostäder placerade kring en öppen yta med små bergknallar och resliga tallar som naturligt övergår i kyrkbacken framför kyrkan. Kring anläggningen ligger naturmarken orörd precis som brukligt var i 1950-talets stadsplanering.
SL 2014