Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Flen kn, MELLÖSABY 2:24 MELLÖSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

MELLÖSA KYRKA
10/30/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Mellösa kyrkby uppvisar en ovanlig gemenskap och täthet genom byggnadernas läge inpå kyrkan i norr och öster. Sockenstuga och kyrkstall finns kvar, liksom mindre bostadshus. Kyrkogården med kraftig kyrkogårdsmur och trädkrans av lönn accentuerar kyrkans mäktiga läge i omgivande jordbruksbygd. Bostadshusen är enkelstugor och parstugor från 1700- och 1800-talen samt större bostadshus från sent 1800-tal. Prästgården ligger inte intill kyrkan.
Mellösa kyrkby är riksintresse för kulturmiljövården (D 35) med Motivering: Ovanligt åskådligt exempel på äldre kyrkby med många sockenkommunala funktioner. Skoltomt med tre generationer skolbyggnader, sockenstuga och kyrkstallar.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkobyggnaden omgärdas av murar av natursten med smidda grindar. I norr löper muren nära kyrkans norrvägg, vilket tyder på medeltida läge. Muren slutar vid den framflyttade sakristian. I söder är muren terrasserad. En trädkrans med lönnträd finns runt kyrkan och ett kraftigt kastanjeträd i mitten av den äldre kyrkogården, som i huvudsak har sorterade gravar i öst-västlig riktning samt ett fåtal rygghäckar. Den symmetri som de sorterade gravarna bildar accentueras av ett fåtal grusade gångar men större delen av kyrkogården är igensådd med gräs.
KYRKAN - Mellösa kyrka har ett rektangulärt långhus som avslutas med ett polygonalt korparti i öster, sakristia i norr och torn i väster. Kyrkans murverk är uppfört av natursten och tegel. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i vitt. Korpartiets hörn är utförda med putsad rustik, liksom hela första våningen på tornet. Kyrkans tak är klätt med skivplåt av koppar lagd med förskjutna skarvar och ståndfals.
Kyrkans äldsta delar är troligen uppförda på 1200-talet. På 1400-talet lär kyrkan ha byggts om. Det är dock oklart hur omfattande ombyggnaden var. På 1600-talet genomgick kyrkan en omfattande ombyggnad. Kyrkans södra delar revs troligen och kyrkan breddades samt försågs med tre tegelvalv i långhuset. På 1760-talet utvidgades kyrka år öster med gravkor. Vid ombyggnaden revs östgaveln och sakristian ombyggdes. Uppförandet av koret bekostades av friherre Gustav Nils Clodt von Jürgenberg, Yxtaholm, och visar på storgodsens inflytande på kyrkan. År 1874 uppfördes ett torn vid kyrkans västgavel.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Mellösa kyrka präglas av 1700-talets förstoring av kyrkan och upptagning av stora fönster, senare tillägg av kor och torn samt kyrkogård inom terrasserad mur. När sakristian byggdes i nytt läge har den hamnat i ett läge utanför den medeltida kyrkogårdsmuren. En ovanlig närhet till omgivande bebyggelse är starkt karaktärsskapande för denna kyrkby. Höjdläget med jordbruks- och betesmark samt Mellösasjön nedanför kyrkan är viktiga delar i helheten av byn.
Kyrkans interiör präglas av stjärnvalven från 1660-talet och av rymden i koret från 1760-talet. I övrigt ger inventarierna avtryck från olika århundraden. Dopfunten från 1100-talet representerar kyrkans äldsta historia, en ljuskrona av järn representerar medeltiden, ytterligare en ljuskrona av järn, predikstolen samt målningsfragment representerar 1600-talet med tillägg från 1800-talet, anträden av järnplåt representerar 1700-talet. 1800-talet representeras främst av orgelfasaden och 1900-talet av bänkinredningen.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Medeltida murverk från 1200-talet i den norra långhusmuren är i sig omistliga historiska dokument, liksom den möjligen medeltida kyrkogårdsmuren
- De bemålade anträden av järnplåt från 1760-talet, över friherre Gustav Nils Clodt von Jürgensburg, Yxtaholm, och hans maka Beata Gustava Sparre till Rossvik
- En för Sörmland ovanligt tät kyrkby med hus inpå kyrkan
- Enhetlig 1600-talsinteriör genom restaureringa
- Storklockan från 1400-talet
- Tornspirans dekorativa utformning av plåt
- Kyrkogårdens gjutjärnsdelar som grindar, kors, gravhällar samt hällar i kyrkan dörr till sakristian och ytterfönstrens bågar, allt tillverkat på Hälleforsnäs bruk
- Glasmålningarna i korets fönster utförda 1909 i Delft
- Invändiga målerifragmenten samt konsekrationskors