Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kinda kn, HYCKLINGE 1:49 HYCKLINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

Hycklinge kyrkogård, HYCKLINGE KYRKA
10/10/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de mycket välbevarade f d skol- och fattighusen samt den senare skolbebyggelsen en kyrkomiljö som fortfarande vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Hycklinge kyrka är en god representant för de stora kyrkobyggnader som uppfördes i slutet av 1700-talet till följd av bl a befolkningsökningen. Kyrkans exteriör präglas framför allt av det sena 1700-talet med den svängda tornhuven i rokoko, de enkla fasaderna med sydportalens nyklassicistiska omfattning och sakristians placering mitt på nordsidan. De nygotiskt spröjsade fönsterbågarna med kulörta glas tillkom 1885.

Interiören präglas i stort sett av två tidsskeden; det sena 1700-talet och Kurt von Schmalensees renovering 1961. Korpartiet med sina välbevarade korbänkar domineras av Pehr Hörbergs altartavla med tillhörande omfattning och altarring. Altarprydnaden har tillsammans med läktarbarriärens grisaillemålningar stora regionala och konstnärliga värden. Läktarens södra sida har bevarat sina ursprungliga gradänger och bänkar. Värt att notera är även gravhällen från 1300-talet.

Sammanfattning
" Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de mycket välbevarade skol- och fattighusen ett intressant exempel på ett sockencentrum.

" Kyrkans exteriör präglas framför allt av det sena 1700-talet med tornhuven, den nyklassicistiska sydportalen med ålderdomliga dörrar samt även av det sena 1800-talet med nygotiska fönsterbågar med färgat glas.

" Pehr Hörbergs altartavla med tillhörande omfattning och läktarbarriärens porträttmålningar har mycket stora konstnärliga och regionala värden.