Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, REVESJÖ STOM 1:6 REVESJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

REVESJÖ KYRKA
5/19/05
Motivering
REVESJÖ KYRKA ligger ca fem km sydväst om Svenljunga i ett kuperat skogslandskap. Kyrkan ligger högt med utsikt över den närliggande Kyrksjön, i ett kulturlandskap karakteriserat av öppna betesmarker, ekskogar och ett flertal fornhistoriska lämningar. Byn kring Kyrksjön utgör område av riksintresse för kulturmiljövården. Sydöst om kyrkan ligger den före detta skolbyggnaden från 1865, som nu fungerar som församlingshem och bostad. Till den samlade lilla bymiljön vid kyrkan hör förutom skolan också den välbevarade bebyggelsen på fastigheten Stommen.

Den rektangulära kyrkogården inramas av en trädkantad kallmur med avfasade hörn. Gravplatsen utvidgades i västlig riktning år 1925. Grusgångar leder runt kyrkan samt i ett rätvinkligt nät på gravplatsen. Där två grusgångar korsar varandra på kyrkogårdens västra del bildar fyra hamlade lönnar en kort allé, i linje med västporten. Liksom på den närbelägna gravplatsen i Redslared, är den gräsbevuxna marken på halva kyrkogården i höjd med stenmurens överkant, i det här fallet den norra delen av kyrkogården.

REVESJÖ KYRKA är uppförd år 1846 i nyklassicistisk stil på en medeltida kyrkplats efter ritningar från Överintendentsämbetet. Byggmästare var Johan Wennberg från den kända kyrkobyggarsläkten i Sandhult, som bland annat bidragit till uppförandet av Svenljunga, Holsljunga och Kalvs kyrkor. Revesjö kyrka är en varsamt renoverad byggnad som genomgått mycket få förändringar sedan tiden då den byggdes. Den nyklassicistiska exteriören präglas av en för tiden typisk stramhet med få dekorativa detaljer, vitputsade väggar och stora rundbågiga fönster. Invändigt karaktäriseras det luftiga och ljusa kyrkorummet av byggnadstidens nyklassicistiska ideal. Med undantag för borttagandet av ett antal bänkar, insättandet av konstnären John Hedaeus altartavla 1951 och ändrad färgsättning på 1930- eller -40-talet är inredningen intakt sedan byggnadstiden. John Hedaeus har tillverkat altartavlor till nästan samtliga kyrkor i Svenljunga kyrkliga samfällighet, vilket är personhistoriskt intressant. Med största sannolikhet är predikstolen och altaruppsatsen gjorda av Johannes Andersson i Mjöbäck, som stod bakom inredningen när många av Sandhultsbyggmästarnas kyrkor uppfördes i Sjuhäradsbygden. Bänkinredningens och korbänkarnas gavlar pryds av kannelyrer, romber och guttae, stilelement som är typiska för den så kallade boråsdekoren. Denna ornamentik blev vanligt förekommande i trakten på såväl kyrklig som profan bebyggelse efter den stora stadsbranden i Borås år 1827. Även vapenhuset med sina två trappor har genomgått få förändringar. Sammanfattningsvis är Revesjö kyrka i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden, såväl ut- som invändigt, vilket gör den till en av de sannolikt bäst bevarade nyklassicistiska kyrkorna i Göteborgs stift.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkomiljön, där även skolan och bebyggelsen på fastigheten Stommen ingår, utgör en samlad välbevarad bymiljö med höga kulturhistoriska värden.
- Kyrkplatsen har hävd sedan medeltiden.
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, grusgångar och trädkrans.
- Kyrkans föga förändrade exteriör med troligen ursprungliga fönster och portar representerar de stilrena nyklassicistiska sockenkyrkorna
- Inredningen är intakt sedan uppförandet
- Altartavlan.
- Den medeltida dopfunten minner om lång historisk kontinuitet.
- Vapenhuset.