Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, KLOCKAREBOLET 1:2 M.FL. ALFSHÖGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ALFSHÖGS KYRKA
10/18/06
Motivering
Alfshögs socken är belägen nordost om Falkenberg i den uppodlade Ätradalen som utgör riksintresseområde för kulturmiljövården. Kyrkan har ett välexponerat läge på en kulle mitt i det öppna odlingslandskapet med enstaka bebyggelse i närheten. Strax norr om kyrkan ligger klockaregården samt två tidigare skolbyggnader, varav den ena idag fungerar som församlingshem. Ett stycke österut ligger storgården Vattsgård med anor från 1400-talet, samt Katrinebergs folkhögskola.

Kyrkan omges av en kyrkogård som inramas av en låg kallmur och trädrader. Kyrkogården har en parkliknande karaktär och sluttar mot väster, där den är bevuxen med lövträd. Kyrkogården är utvidgad mot söder. Den nyare delen avgränsas med en stenmur och trädrad. Grusade gångar leder fram till kyrkan och från dessa leder stenlagda sidogångar. I väster ligger en ekonomibyggnad (1988).

Alfshögs gamla kyrka uppfördes omkring 1150 och revs våren 1901, då en ny kyrka i nygotisk stil började uppföras. Den nya kyrkan ritades av den kände kyrkoarkitekten Adrian Peterson i samarbete med sonen Carl Crispin och stod klar 1903. Kyrkan byggdes på den gamla kyrkplatsen i ovanlig nord-sydlig orientering, och den uppfördes av huggen granit i en för Peterson i en återhållen nygotisk stil. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett högt torn i söder och i norr ett smalare, polygonalt avslutat korparti med en vidbyggd sakristia i nordväst.

Exteriören är i stort sett intakt sedan tillkomsttiden. Byggnadens grova granitmurar är oputsade och artikuleras mellan fönsteraxlarna av strävpelare. Fönsterpartierna utgörs av spetsbågeformade trefönstergrupper med omfattningar i gult tegel. Långhuset täcks av ett sadeltak och tornet kröns av en karakteristisk, spetsig spira. Taket var ursprungligen klätt med skiffer som 1931 ersattes av plåt. Torntaket fick kopparplåttäckning 1961.

Kyrkan täcks invändigt av ett välvt trätak med gotiska spetsbågemotiv som även återkommer över fönsteröppningarna. En spetsbågeformad triumfbåge avskiljer långhus och kor. Kyrkorummet var ursprungligen rikt dekorerat men dekorationerna målades över vid omfattande renovering efter en åskbrand 1931. Denna färgsättning präglar kyrkans interiör än idag. I samband med renoveringen insattes en ny bänkinredning med bibehållande av äldre gavlar. Kyrkorummets ursprungliga struktur har trots senare förändringar bevarats. Inredningen är i ovanligt hög grad bevarad från den gamla kyrkan och härstammar främst från 1600-talet: läktare, predikstol, altaruppsats samt dopfunt i trä. Den äldre inredningen insattes redan från början i den nybyggda kyrkan, vilket var ovanligt. Bänkinredningen har gavlar från 1700-talet dekorerade av konstnären Detlef Ross. Orgeln (1903) ansluter med sin spetsbågeformade fasad till kyrkorummets nygotiska utformning. Det ursprungliga orgelverket av Thorsell & Eriksson är restaurerat till originalskick Läktarunderbyggnaderna tillkom omkring 1980.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, grindar, trädrader och gångar.
- Kyrkans framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans välbevarade exteriör.
- Den äldre inredningen från 1600- och 1700-talen.
- Orgeln med välbevarat verk.