Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, BLACKEBERGS GÅRD 1 M.FL. FRIMURARORDENS BARNHEM

 Anläggning - Värdering

FRIMURARORDENS BARNHEM
10/21/05
Motivering
Blå = byggnad vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som ännu inte är utpekad i Stockholms översiktsplan

Mycket välgestaltad barnhemsanläggning uppförd under andra hälften av 1920-talet efter ritningar av arkitekt Hakon Ahlberg. Barnhemmet uppfördes av Frimurarorden som engagerat sig i barnverksamhet från mitten av 1700-talet. Anläggningen, som är en av de senare av detta slag som uppfördes i landet, skiljer sig från tidigare liknande anläggningar genom sin utformning med mindre paviljonger som ersätter de större institutionsbyggnader som vanligtvis uppförts för ändamålet. Strukturen och uppbyggnaden av anläggningen visar på en modern syn på socialt omhändertagande med mer omsorg om barnens behov och livsmiljö. Anläggningen fungerade som barnhem i endast tio år. På 1940-talet byggdes det om till sjukhem för kroniskt sjuka. Denna verksamhet har sedan ersatts av andra typer av vård i olika former. Anläggningen kan ses som ett dokument över den samhälliga utvecklingen och har samhällshistoriskt värde.

Barnhemmet är uppfört på mark som tidigare tillhörde den Ljunglöfska familjen och den Ljunglöfska villan bevarades och införlivades i anläggningen. Hakon Ahlbergs arkitektur står som kontrast mot den äldre villan, men genom sin delvis lågmälda utformning och placering kring den ursprungliga gräsbevuxna ovalen samspelar de väl. Den runda matsalsbyggnaden har en unik utformning och samlingssalen med sin mer monumentala form fungerar som en pendang till den Ljunglöfska villan. Tillsammans utgör byggnaderna och parken en helhet med stora miljöskapande värden. Barnhemmet bevarar delvis ursprungliga interiörer med konstnärlig utsmyckning av Alf Munthe.