Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, ÖDEGÅRDEN 1:7 BERGSTENAGÅRDENS KYRKSAL

 Anläggning - Värdering

BERGSTENAGÅRDENS KYRKSAL
6/7/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Bergstenagården ligger tillsammans med en f.d. folkskola i den norra änden av Bergstena by med den medeltida kyrkplatsen ett stycke åt söder. Den gamla kyrkbyn ligger väl samlad på den östra randen av Älgaråsen ovanför den uppodlade Lenabygden.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Församlingshemmet med sin kyrksal är inrymt i den gamla småskolan, vilken är flygel till folkskolan. Mellan denna och landsvägen är en grusplan.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -Bergstenagården tillkom 1967 då församlingen efter ritningar av arkitekt Bernt Kruse byggde till den gamla småskolan från omkring 1900 och inredde församlingshem med kyrksal. Byggnadens ursprungliga karaktär av skolbyggnad är väl synlig i exteriören med sina höga smala fönster. Den enkla kyrksalen är föga förändrad sedan sin tillkomst och har på ena långsidan en avskrankning med tramporgel. Användningen av material som masonit, fasspont och linoleum samt ljus färgsättning är tidstypiskt. Altaret utgörs av tre ekplank som med stor sannolikhet är konstruktionsdetaljer från den stavkyrka vilken föregått Bergstena på 1800-talet övergivna kyrka. De hade återanvänts i bygget av denna. Möblemanget är löst.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Församlingshemmet är del av en sammanhållen äldre skolmiljö.
- Församlingshemmet är interiört och exteriört i det närmaste intakt sedan 1960-talets om- och tillbyggnad.
- Altaret består av medeltida konstruktionsdetaljer från en nu riven sockenkyrka och utgör omistliga historiska dokument.