Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, LANSEN 3 BRUNNSBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BRUNNSBERGS KYRKA
12/7/06
Motivering
Brunnsberg är en stadsdel belägen i norra utkanten av Varbergs centrum. Brunnsbergs kyrka är uppförd 1974 på en ny kyrkplats i en sluttning, mot norr och öster omgiven av parkliknande grönytor bevuxna med unga lövträd. Intill kyrkan mot söder ligger en förskola. Ett stycke bort mot nordost respektive sydväst ligger trevånings hyreshus i tegel. I söder tar S:t Jörgens kyrkogård vid.

Kyrkan med klockstapel ligger på en kyrkotomt i parkmiljö. Upp till huvudentrén i söder leder en betongramp med inbyggt förråd. Framför den ursprungliga entrén i norr finns en öppen plats belagd med gatsten. Marken i anslutning till byggnaden är i övrigt täckt med gatsten, kullersten samt betongplattor.

Kyrkan byggdes 1974 efter ritningar av arkitekt Pelle Nilsson i Floda. Byggnaden är uppförd i vinkel och förenar tidsenligt kyrkolokal med församlingshem och andra funktioner. De båda byggnadsdelarna är tydligt urskiljbara genom olika fasadmaterial och byggnadsform. Församlingsdelen i öster utgörs av en låg byggnadskropp i nord-sydlig riktning, klädd med rödmålad träpanel. Kyrkodelen i väster utmärker sig genom en högre byggnadsdel med suterrängvåning och brant pulpettak. Fasaderna är klädda med rött tegel som bryts upp av stora, sammanhängande glasytor. En liten sakristia är senare tillbyggd mot nordväst i vinkeln mellan de båda byggnadskropparna, vilket gjorde att kyrkans entréparti flyttades.

Det rektangulära kyrkorummet nås via en förhall från entrén i söder. Rummet domineras av den glasade norra långsidan, som skapar ett samspel med utanförliggande parkmiljö. Interiören är karakteristiskt sparsamt dekorerad med väggar av bart tegel, och i det ljusa, panelklädda innertaket är limträbalkar av furu synliga. Kyrkorummets enda konstnärliga utsmyckning utgörs av den mönstermurade altarväggen med ett delvis förgyllt kors. Golvet är belagt med grå kalksten. Rummet är tidsenligt flexibelt med lös stolsinredning. Byggnaden är en tidstypisk representant för 1970-talets kyrkobyggande.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Det sedan byggnadstiden oförändrade kyrkorummet.