Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, GETAKÄRR 2:50 S:T JÖRGENS KAPELL

 Anläggning - Värdering

S:T JÖRGENS KAPELL, S:t jörgens kapell
12/7/06
Motivering
S:t Jörgens begravningsplats ligger i Håstensområdet i den nordöstra utkanten av centrala Varberg. Anläggningen ligger på sluttningen av Håstenberget och har från de östra delarna en vidsträckt utsikt över Varberg mot Getterön och havet. Nordost om begravningsplatsen ligger ett vattentorn.

I begravningsplatsens norra del ligger en kyrkogårdsexpedition. Den äldsta delen av kyrkogården belägen i väster invigdes år 1885. Den har senare utvidgats mot norr 1919, mot sydväst 1939 samt mot norr och nordost 1976. Idag har den karaktären av en parkkyrkogård med blandskog av lövträd och tall.

Begravningskapellet i sydöst uppfördes 1969 efter ritningar av arkitekt Jörgen Ehn. Byggnaden är tidsenligt fritt placerad i det kuperade landskapet. Närmiljön är omsorgsfullt utformad med en rutindelad röd asfalterad yta framför byggnaden. Kapellet har en asymmetrisk planform och är uppfört av betong i 1½ plan i suterräng med platt tak och fasader av betong och marmor. Byggnaden är utvändigt välbevarad sedan uppförandet och har ett stramt, modernistiskt formspråk med slutna fasader som bryts upp av sammanhängande, vertikala fönsterband. Klockstapeln i väster i betong och marmor kontrasterar mot byggnadens horisontalitet.

Kapelldelen, vilken utvändigt utmärker sig genom en högre byggnadsdel, är rektangulär med ett rundat kor som sticker ut i entréfasaden mot väster. Entrépartiet markeras av en kolonnad med plant skärmtak. Framför entrén finns en stenbelagd plats avtrappad i två plan med en ramp och trappa i betong. Platsen inramas av vintergröna växter. Utanför koret är en näckrosdamm anlagd. Krematoriedelen i öster ligger delvis i suterräng och har sin entré mot söder. På söder sida i vinkel mot väster finns en lägre byggnadsdel rymmande samlingsrum, urnutlämmningsrum, kontor m.m. Likaså finns en lägre utbyggnad i sydöstra hörnet med smyckningsrum. Däremellan finns en stenbelagd kransgård anlagd.

Även interiören är välbevarad sedan uppförandet och har en genomgripande modernistisk prägel. Det avlånga kyrkorummet är på ett tidstypiskt sätt sparsamt dekorerat med kontrasterande material som viktiga uttrycksmedel: grå kalksten, röd furu och vit marmor. Interiören samspelar med utemiljön via glasade partier. Kyrkorummet har stora vertikala fönster i korväggen mot väster med utblick över utanförliggande näckrosdamm. Korpartiet belyses även genom ett takfönster. Byggnaden är sedan 2001 skyddad enligt Kulturminneslagen.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kapellets sedan uppförandet välbevarade modernistiska exteriör och interiör med höga arkitektoniska värden.
- Den välbevarade fasta inredningen och armaturen.
- Kapellets närmiljö med damm, murar, gångar etc.
- Klockstapeln i betong och marmor.