Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, STIGBERGET 34:1 S:T JOHANNESKYRKAN

 Anläggning - Värdering

S:T JOHANNESKYRKAN
6/9/06
Motivering
S:T JOHANNESKYRKAN är uppförd 1866. Arkitekt var J A Westerberg. Kyrkan ligger i en liten park med stenskodda terrasseringar intill den livligt trafikerade Första Långgatan. Kyrkan disponeras av Göteborgs kyrkliga stadsmission och som närmaste granne ligger deras bostadshotell.

KYRKOBYGGNADEN är uppförd i en tillbakahållen nygotisk stil. Långhus och kor är murade med rött tegel helt utan utsmyckning men artikuleras genom strävpelare och fönsterbågar samt genom den uppbrutna takfoten som bildar gavelfält över de spetsbågiga fönstren. Koret är femsidigt och smalare än långhuset. Långhuset har ett tvärskepp med vindfång. I nordvästra hörnet reser sig ett asymmetriskt placerat torn som dekorerats genom mönstermurning och i hörnen trekvarts kolonner.

INVÄNDIGT är S:t Johanneskyrkan en salskyrka med korsarmar och korabsid. Kyrkorummet är ljust med en väl sammanhållen färgsättning och har sparsamt med dekorationer. Kyrkan har en öppen takstol där väggarna avslutas uppåt med en bred hålkärlslist mot taket. Runt väggarna bär gråmålade halvkolonner de synliga takstolarna. Kapitälen är utformade med blomstermotiv. Kortaket är välvt och bemålat 1922 av Albert Eldh med ett bladmotiv i grått, orange och rött. Korfönstren är parställda och spetsbågiga, de tre mittparen har glasmålningar i starka färger av Joel Mila från 1960-talet med temat ”havet”.
I koret märks altarringen som har en närmast fyrpassform.

Kyrkan tillkom på initiativ av domprosten Peter Wieselgren för den fattigaste befolkningen i Göteborg. Ett av de fysiska uttryck som detta tog sig var de öppna bänkkvarteren utan numrering. S:t Johanneskyrkan är sannolikt en av de första kyrkorna i landet som försågs med öppna bänkkvarter. Bänkarna har byggts om men sidostycken och överliggare är sannolikt original från byggnadstiden.

Kyrkorummet avgränsas ungefär mitt för korsarmarna av en låg vägg. Den östra delen av kyrkan används för gudstjänster och den västra delen används som kafé. Korsarmarna utgör separata avgränsade rum. Orgelfasaden, mörkgrå med förgyllda detaljer är klassicistiskt utformat och dominerar långhusets västra del.



ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:


- Kyrkotomten stenskodda terrasseringar är betydelsefulla för platsens offentliga karaktär.
- Den välbevarade exteriören visar nygotiken i dess enklaste form
- Bänkarna är original från byggnadstiden och är exempel på mycket tidiga öppna bänkar inom Svenska kyrkan.
- Korets takmålning och glasmålningar ger tyngd och värme åt rummet samt en naturlig riktning åt rummet
- Läktaren i väster med orgeln är betydelsefull för rummets sakrala prägel.