Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mellerud kn, JAKOBSBYN 1:22 KLÖVESKOGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KLÖVESKOGS KYRKA
3/1/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Klöveskogs kyrka har ett enskilt läge på den skogiga och delvis kuperade halvö i Vänern som avslutas i öster med fyrplatsen Hjortens udde. Området hör till Grinstads socken men har en delvis annan karaktär och historia än socknens centralområde på Dalboslätten.

Den vitputsade kyrkan av tegel uppfördes 1930-33 genom frivilligt insamlade medel med bl a den tongivande kyrkoherden L M Engström som en drivande kraft. Kyrkan gavs en traditionell form med långhus, västtorn och sakristia i öster, till stor del med förebild efter kyrkan i Bolstad med dess speciella medeltida torn. Kyrkans yttre präglas av det kraftiga tornet och det i förhållandevis korta långhuset med sin höga takresning. Kyrkan är såväl exteriört som interiört sedan uppförandet i allt väsentligt oförändrad, endast mindre ombyggnader förutom underhåll har skett. Kyrkorummet har en väl sammanhållen helhet med en enhetlig färgsättning. Inredningen är traditionellt utformad med för tiden moderna tidstypiska inslag. Framträdande i kyrkorummet är bl a de slutna och vägganslutna bänkkvarteren, altarringens och läktarbarriärens slutna form samt de runda fönstren i dörrarna till vapenhuset.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- kyrkan är i allt väsentligt oförändrad såväl exteriört som interiört sedan uppförandet och utgör därmed en ömtålig helhet
- kyrkans medvetet traditionella utformning bl a med Bolstads kyrka och dess medeltida torn som förebild
- kyrkorummets väl sammanhållna helhet och färgsättning
- de slutna och vägganslutna bänkkvarteren
- altarringens och läktarbarriärens tidsenliga slutna utformning samt vapenhusdörrarnas runda fönster