Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, KONTORSSKYLTEN 2 INGÅR I VÄLLINGBY CENTRUM

 Anläggning - Värdering

INGÅR I VÄLLINGBY CENTRUM
10/21/05
Motivering
Blått = Fastigheter/fastigheter vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Fastigheten ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan. Fastigheten/fastigheterna ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Liksom övrig ursprunglig bebyggelse i Vällingby centrum har detta kontors- och butikshus stora samhällshistoriska och stadsbyggnadshistoriska värden. Centrumanläggningen är ett tidigt och konsekvent genomfört exempel på flera viktiga inslag i Stockholms planerings- och utbyggnadshistoria under efterkrigstiden. Man kan nämna ABC-stadstanken, centrumanläggningens trafikseparering, Vällingby centrums funktion som stadens första s.k. storcentrum - med service av olika slag för ett större omland. Anläggningen och dess byggnader var på en förebild inte bara inom Sverige utan även internationellt.

Centrumhuset är centrumanläggningens största butiksbyggnad. Byggnaden inordnar sig i anläggningens regelmässiga uppbyggnad med flera affärskvarter som omges av smala gågator. Det centrala läget vid Vällingbyplan, mittemot tunnelbanestationen, ger tillsammans med den välformade arkitekturen byggnaden stora miljöskapande och stadsbildsmässiga värden. Centrumhusets placering och historiska funktion som det största butikshuset förlänar byggnaden stora identitets- och symbolvärden i stadsdelen. Man kan t.ex. nämna restaurang Vällingehus djärvt formade byggnadsvolym som har blivit en symbol för stadsdelen Vällingby.

Ur en arkitekturhistorisk och arkitektonisk synvinkel har byggnaden stora värden som konstitueras av att den ritades av två av tidens mer framträdande svenska arkitekter, Sven Backström och Leif Reinius i en uttrycksfull och livfull arkitektur av hög klass. Den inre verksamheten tillåts manifestera sig i det yttre genom variation i fasaden och olika uttryck i bottenvåningen och de ovanpåliggande våningarna.

Byggnaden är relativt välbevarad till det yttre, även om den ursprungliga rika skyltningen idag är borta och trots att framförallt bottenvåningarna har förändrats till sina detaljer. I det inre är framförallt varuhus- och butiksdelarna förändrade. Den ursprungliga planlösningen är bevarad t.ex. i trapphus och korridorer. Ursprunglig fast inredning och ytskikt finns även i restaurang Vällingehus f.d. lokaler.

År 2005 har byggnaderna rekonstruerats och flera ursprungliga delar i exteriören har återställts respektive rekonstruerats.