Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, KONTORSSKYLTEN 5 INGÅR I VÄLLINGBY CENTRUM

 Anläggning - Värdering

INGÅR I VÄLLINGBY CENTRUM
10/21/05
Motivering
Grönt = Fastigheter/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel. Fastigheten ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan. Fastigheten/fastigheterna ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Liksom övrig ursprunglig bebyggelse i Vällingby centrum har detta kontors- och butikshus stora samhällshistoriska och stadsplaneringshistoriska värden. Centrumanläggningen är ett tidigt och konsekvent genomfört exempel på flera viktiga inslag i Stockholms planerings- och utbyggnadshistoria under efterkrigstiden. Man kan nämna ABC-stadstanken, centrumanläggningens trafikseparering, Vällingby centrums funktion som stadens första s.k. storcentrum - med service av olika slag för ett större omland. Anläggningen och dess byggnader var en förebild inte bara inom Sverige utan även internationellt.

Kontorsskylten 5 särskiljs från övrig ursprunglig centrumbebyggelse genom en lägre butiksdel i två våningar som sammanlänkas med en högdel i sex våningar innehållande Svenska Bostäders huvudkontor. Detta allmännyttiga bostadsföretag var en drivande kraft i tillkomsten av stadsdelen Vällingby, och den största byggherren tillsammans med Stockholms stad. Byggnaden inordnar sig i centrumanläggningens regelmässiga uppbyggnad med flera affärskvarter som omges av smala gågator kring en större platsbildning, Vällingbyplan.

Byggnaden ritades av Hjalmar Klemming vid Svenska Bostäders arkitektkontor. Arkitekturen är enkel men välformad, med tidstypiska detaljer. Byggnadens högdel med den roterande neonskylten "V-centrum" syns vida omkring i stadslandskapet och har stadsbildsmässiga och miljöskapande värden. I huvudentrén till Svenska Bostäders kontorsdel finns en välbevarad väggmålning av Olle Bonniér, "De två temperamenten". Denna har stora konstnärliga värden.

Byggnaderna genomgår år 2006 en restaurering där delar av den ursprungliga utformningen återställs.