Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, SÖDRA VALLÖSA 6:16 VALLÖSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

vallösa kyrka, VALLÖSA KYRKA
1/21/20
Motivering
Kyrkan, kyrkogården och ekonomibyggnaden utgör tillsammans med den omkringliggande bebyggelsen ett tydligt exempel på hur 1800-talskyrkans nya placering utvecklade ett nytt sockencentrum. Kyrkogården har bevarat mycket av sin allmänna karaktär från det sena 1800-talet, med trädkrans, grusade gångar och gravplatser med buxbomsomgärdning. Släkten Kurcks gravplats har ett mycket högst person- och kulturhistoriskt värde, dels genom sin placering intill södra entrén och dels genom släktens donationer till kyrkan, som t ex predikstolen. Den utvidgade delen mot söder har en för sin tid tidstypisk indelning med linjegravsområden. Ekonomibyggnaden smälter väl in i miljön och är i stort sett intakt exteriört sedan uppförandet.

Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för de nya kyrkobyggnader som uppfördes under 1800-talets senare del bl. a till följd av befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Kyrkan uppfördes med fasader av natursten och nygotiska stildrag och utgör ett gott exempel på tidens romantiska uppfattning av den medeltida arkitekturen. Kyrkan har ett lokalhistoriskt värde då den är uppförd efter ritningar av ystadbyggmästaren H F Möller. Kyrkans exteriör är i stort bevarad intakt sedan uppförandet med bl. a portar och originalfönster med gjutjärnsbågar.

Den väldigt speciella predikstolen från 1630-talet med sin rikt skulpterade utformning har en intressant bakgrund från Borsjö sedan länge rivna kapell och har en stark koppling till ägarna på Marsvinsholms slott. Storklockan utgör i sig ett viktigt dokument, men visar också på en lång historisk kontinuitet och samband med Sjörups gamla kyrka. Även dopfunten och bildvävarna har ett konstnärligt och regionalt värde genom att tillverkningen utförts i Ystad.
Orgeln från 1906 är bevarad intakt med orgelverk och spelbord och har ett stort musikhistoriskt värde. Värt att notera är även orgelläktarens bevarade bänkar, tornets originaldetaljer, som t ex trätrappan med dekorativt utformat räcke och den mekaniska trampmaskinen.