Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skellefteå kn, PRÄSTEN 1 URSVIKENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Ursvikens kyrka, URSVIKENS KYRKA
10/14/11
Motivering
Ursvikens expansion från jordbruksby till ett samhälle hör samman med industriali-seringen i nedre Skelleftedalen och ortens betydelse som hamn för Skellefteå stad 1856–1913. Ursviken blev centrum för sjöfarten i området och när Ursvikens kyrka uppfördes 1912 var det som sjömanskapell med integrerade lokaler för sjömän. Fortfarande påminns man om den betydelse sjöfarten haft för orten genom gatunamnen i yttre Ursviken. Det forna sjömanskapellet är dock kraftigt och kontinuerligt förändrat sedan byggnadstiden 1912. Utvändigt präglas kyrkoanläggningen idag huvudsakligen av två stora ombyggnader: först och främst 1950-talets restaurering när panel-arkitekturen ersattes av revetering, fasadschemat med dess kopplade fönster totalt omgestaltades, takryttaren och frontespisen revs samt utskjutande vapenhus och sakristia tillkom. Från att ha varit ett kapell med sekelskiftets panelarkitektur och inslag av nygotik, förvandlades byggnaden till en rationell modernistisk kyrka med svagt klassicistiska drag. Dess sakrala karaktär förstärktes en aning med det utskjutande korpartiet i öster samt den fristående klockbocken och det låga vapenhusets placering i väster. Den andra stora ombyggnad som präglar byggnaden utvändigt är den som genomfördes 19791980, då den höga församlingsdelen i nordost revs och ersattes av en ny församlingsdel på kyrkans sydvästra sida, förbunden med en låg entrébyggnad.

Lika förändrad som exteriören är interiören. Även här innebar 1950-talsrestaureringen en total omgestaltning, och idag återstår mycket litet av byggnadens ursprungliga delar. På vinden finns delar av det gamla panelklädda taket och pelarna med skurna detaljer kvar ovanför det nuvarande takbjälklaget. På ny placering sitter den glasmålning som fanns i korfönstret under perioden 1931-52 bevarad. I övrigt är kyrkorummet mycket en produkt av 1950-talets genomgripande restaurering, men lika mycket av de många förändringar som skett sedan dess under 1970-, 80- och 90-talen. Det går därför inte att säga att en viss tid eller stil dominerar kyrkorummet idag. Den sammanhållna färgsättningen gör att det ändå inte spretar åt alltför olika håll, men på grund av de många förändringarna och tilläggen är autenticiteten låg och det kulturhistoriska värdet begränsat.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

Kyrkans exteriör präglas till stor del av 1950-talets ombyggnad, medan församlingsdelens exteriör är relativt oförändrad sedan den uppfördes 1980.