Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, SKEPHULT 3:1 SKEPHULTS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKEPHULTS KYRKA
12/6/05
Motivering
SKEPHULTS KYRKA är naturskönt belägen i ett öppet kuperat kulturlandskap bland äldre gårdsbebyggelse. Kyrkogården inhägnas av en mossbevuxen kallmur som kantas av karaktärsskapande äldre högväxta träd med stora kronor. Den enda ingången finns genom en smidesgrind i söder, upp till vilken en allé leder från landsvägen.

Kyrkan uppfördes i trä 1844 på samma plats som en äldre träkyrka från 1540-talet. Byggmästare var Johannes Pettersson, Göksholmen, från den kända byggmästargruppen i Sandhult. Kyrkan tillhör, tillsammans med kyrkorna i Sjötofta, Ambjörnarp, Mjöbäck och Älvsered i Halland, en enhetlig grupp nästan identiska kyrkor med femsidigt brutet korparti, fem fönsteraxlar, sydportal och smalare torn i väster. Exteriören är näst intill oförändrad sedan byggnadstiden och mycket välbevarad. Skephults kyrka är en av de sista av denna typ som har kvar stickspån som taktäckning.

Kyrkorummet präglas av en enkel nyklassicism som senare förändringar anslutit sig till och interiören har en väl sammanhållen ljus färgsättning. Den fasta inredningen har bevarats tämligen intakt från 1800-talet. Predikstolen är ett verk av Johannes Andersson i Mjöbäck. Läktaren har en åt sidorna ovanlig svängd form. Golvet i kyrkorummet ombyggdes 1924 med bibehållande av äldre golvplankor. Bänkinredningen ombyggdes 1949, men har behållit sin slutna karaktär åt mittgången och korbänkarna är bevarade. Den medeltida dopfunten och triumfkrucifixet minner om kyrkplatsens historiska kontinuitet. Trots vissa förändringar under 1900-talet präglas interiören fortfarande av byggnadstidens nyklassicistiska ideal. Sammantaget har kyrkan såväl in- som utvändigt höga kulturhistoriska värden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrind, trädrader och grusade gångar.
- Den sedan byggnadstiden mycket välbevarade exteriören med omsorgsfullt utförda fönster- och dörromfattningar.
- Takets bevarade spåntäckning är mycket ovanlig.
- Den välbevarade fasta inredningen sedan byggnadstiden; predikstol, altare, altaruppsats, altartavla, altarring, bänkinredning, läktare och orgelfasad.
- Den medeltida dopfunten och triumfkrucifixet.