Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, GÄLLSTAD 1:152 GÄLLSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÄLLSTADS KYRKA
11/3/05
Motivering
GÄLLSTADS OCH SÖDRA SÄMS KYRKA är högt belägen på äldre kyrkplats den i södra delen av Gällstads samhälle. Församlingshemmet (1938) är beläget ett stycke söderut. Kyrkogården är inhägnad av kallmurade stenmurar, i väster i form av en stödmur, med smidesgrindar (1838 och 1883). En trädkrans löper runtom kyrkogårdsmuren. Till anläggningen hör bårhus och vaktmästarkontor belägna i anslutning till den norra kyrkogårdsmuren.

Kyrkan byggdes i sten 1824 efter ritningar av arkitekten Johan Carlberg vid Kungliga Överintendentsämbetet och ersatte då en äldre kyrka från 1731. Kyrkan är en tidstypisk tidig nyklassicistisk kyrka med lanternin med flackt takfall och vidbyggd östsakristia som Överintendentsämbetets arkitekter vid tiden ofta ritade. Exteriören är välbevarad och uttrycker tydligt byggnadstidens strävanden efter en enkel nyklassicism.

Interiören bär, trots vissa ändringar under 1900-talet, fortfarande prägeln av byggnadstidens nyklassicistiska ideal. Predikstolen från 1845 uppvisar stora likheter med Mjöbäckssnickaren Johannes Anderssons arbeten och är sannolikt utförd av honom. Kyrkorummets västra del omgestaltades i början av 1970-talet genom skärmväggar under läktaren. Altartavlan från 1874 är ett verk av Boråskonstnären Anders Gustaf Ljungström. Från kyrkans tidigare föregångare återstår 1600-talsdopfunten.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, trappor, grindpartier, trädkrans och allé.
- Den sedan byggnadstiden näst intill oförändrade exteriören.
- Den marmoreringsmålade utvändiga takgesimsen.
- Den fasta inredningen sedan byggnadstiden, särskilt märks predikstolen och sakristiegrindarna.
- Altartavlan
- Dopfunten