Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, TVÄRREDS-STAVARED 1:13 M.FL. TVÄRREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TVÄRREDS KYRKA
11/3/05
Motivering
TVÄRREDS KYRKA är belägen centralt i socknen och omges av obebyggd mark åt öster och söder samt av bebyggelse åt norr. En äldre föregångare på annan kyrkplats revs i mitten av 1800-talet. Kyrkogården omges av kallmurade stenmurar åt norr, väster och söder kantade av trädrader. Den västra muren genombryts av tre smidesgrindar (1855) flankerade av vitputsade grindstolpar krönta av klot. Till anläggningen hör församlingshemmet (1961) och bårhuset (1970).

Kyrkan uppfördes på ny kyrkplats 1854 efter ritningar av arkitekten vid Kungliga Överintendentsämbetet Ludvig Hawerman. Byggmästare var Andreas Pehrsson från Erikstorp i Bollebygd, från den kända byggmästarsläkten i Sandhult. Kyrkan en av de största av kontraktets många nyklassicistiska kyrkobyggnader och dimensionerad för 700 personer. Under kyrkans första 95 år förändrades den i princip aldrig.

Interiören bär, trots vissa ändringar under 1900-talet, fortfarande prägeln av byggnadstidens nyklassicistiska ideal. Predikstolen och altaruppsatsen uppvisar stora likheter med Mjöbäckssnickaren Johannes Anderssons arbeten och kan vara av hans hand. Att altarkorset återfinns på ursprunglig plats på altaret tillhör ovanligheterna. Två bemålade korfönster insattes i kyrkan 1899 av en Göteborgsglasmästare. Bänkinredningen ombyggdes vid en renovering 1947-49 under ledning av arkitekten Knut Nordenskjöld med bibehållande av dörrar och skärmar. Läktarunderbyggnader tillkom 1981och samma år återfick församlingen den medeltida dopfunten från Göteborgs historiska museum. Kyrkorummet präglas idag till stor del av färgsättningen på stora delar av den fasta inredningen från 1980-talets slut som inte överensstämmer med rummets klassicerande karaktär.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindpartier, trädrader och grusade gångar.
- Den sedan byggnadstiden föga förändrade exteriören.
- Den fasta inredningen från tillkomsttiden, särskilt märks predikstolen och altaruppsatsen.
- De klassicerande portalerna i långhus och vapenhus.
- De bemålade korfönstren från 1899.
- Den medeltida dopfunten.