Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, STRÖMSFORS KAPELL 1:1 STRÖMSFORS KAPELL

 Anläggning - Värdering

STRÖMSFORS KAPELL
5/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Strömsfors kapell ligger i den lilla bruksorten Strömsfors, som är belägen vid Assman drygt 7 km öster om Svenljunga. Kapellet med tillhörande klockstapel ligger högt på den norra sidan av dalgången ovanför industribebyggelsen vid vattnet. Kyrkotomten avgränsas i söder av vägen mellan Tranemo och Svenljunga och på övriga sidor av bostadsbebyggelse från olika tider. Bruksorten Strömsfors är utvärderad som en av Svenljunga kommuns kulturhistoriskt värdefulla miljöer.

KYRKOGÅRDEN - Kapellet ligger på en sluttande, gräsbevuxen tomt utan gravstenar eller hägnad. En liten asfalterad parkeringsyta i nordväst ansluter direkt till kapellets port i väster. På den trädbevuxna höjden strax öster om kapellet ligger en sexkantig, spånklädd klockstapel av trä. Under klockstapeln finns för brukspatronen en gravkammare som är murad av huggen sten och uppförd samtidigt som klockstapeln. Gravkammaren har mot söder en storslagen, antikiserande portik i granit vilket visar på brukspatronernas stora betydelse för brukssamhället.


STRÖMSFORS KAPELL är en spritputsad stenbyggnad, uppförd 1916-17 på bekostnad av brukets patroner, och som tillbyggdes med sakristia 1921. De kapell i Västergötland som uppfördes under årtiondena kring sekelskiftet 1900 byggdes generellt i trä, vilket gör Strömsfors kapell till något av en särling. Byggnaden rymmer sedan ursprungstiden förutom kapellsal också en kyrksal som är inredd i en vinkelbyggd och utskjutande del av byggnaden, belägen väster om kapellsalen. Över kyrksalen finns på ålderdomligt vis en lägenhet med två rum och kök, avsedd för vaktmästaren. Det är denna västra byggnadsdel med profan, anspråkslös utformning som man först möter som besökare, vilket leder till att man inte direkt uppfattar att det är en byggnad med kyrklig anknytning. Istället är det den väl synliga klockstapeln på höjden öster om kapellet som berättar att det är en kyrkotomt. Den närmast profana prägeln är sannolikt ett uttryck för brukspatronernas inflytande över byggnadens utformning, vilket bekräftas av att den ungefär samtidigt uppförda skolbyggnaden i samhället är mycket lik kapellet, både till volym och stil.

Bortsett från strävpelarna som tillbyggdes 1948 och byte av fönster och dörrar kring 1990, har kapellet behållit det mesta av sin ursprungliga karaktär exteriört. Invändigt präglas den ljusa kapellsalen till viss del av renoveringen 1948, då skulpturer på predikstolen och ny altartavla av John Hedaeus tillkom och bänkinredningen ombyggdes. John Hedaeus har tillverkat altartavlor till samtliga kyrkor i Svenljunga kyrkliga samfällighet, vilket är personhistoriskt intressant. Kvar i Strömsfors kapell från ursprungstiden är predikstolen, altarringen, altaret och dopfunten.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Brukskyrkan med klockstapeln och gravkammaren är ett uttryck för brukspatronernas stora inflytande över samhället.
- Kyrkan utgör en betydelsefull del i industrimiljön.
- Altartavlan.