Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 29:1 BISKOPSGÅRDENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BISKOPSGÅRDENS KYRKA
4/30/06
Motivering
BISKOPSGÅRDENS KYRKA invigdes 1961 och är ritad av Johannes Olivegren.
KYRKOMILJÖN i Södra Biskopsgården ligger omedelbart söder om Vårväderstorget i ett centralt parkområde, strax intill Fågelroskolan och ett daghem. Området hör till de stadsdelar som byggdes under miljonprogrammets dagar. Mellan kyrkans korvägg och ett fristående klocktorn format som ett storsegel är klockspelet placerat.

KYRKOBYGGNADEN är tidstypiskt uppförd med kyrkorum och församlingshem i samma byggnadskropp. Kyrkan har byggts till vid flera tillfällen. Den har en säregen utformning och är uppdelad i två karaktärsmässigt skilda delar. Kyrkorummet med sin vitmålade betong både skjuter ut ur och reser sig över en lägre byggnadskropp med gula tegelväggar. Ett vinklat tak i vitmålad betong, reser sig ur tegelbyggnaden, högre och mer kraftfullt mot öster och med en försiktigare resning mot väster. I den östra och den västra fasaden finns fönster i glasmosaik.

KYRKORUMMET är traditionellt orienterat med ett tresidigt avslutat kor i öster och med två lägre sidoskepp. Planlösningen är mycket flexibel med tre vikväggar. Karaktäristiskt för kyrkorummet är mittskeppets tak som reser sig brant upp och det höga korfönstret i glasmosaik som sträcker sig nio meter ovanför koret. Predikstolen, dopfunten och altarets fundament är utformad i obehandlad cement och korgolvets avslutning ut mot församlingen följer på södra sidan dopfuntens rundning och på norra sidan predikstolens rektangel och håller samman koret som en enhet.

Så väl altare, dopfunt, predikstol, orgeln som armatur är samtida med kyrkan och ritades av kyrkans arkitekt Olivegren. Mosaikfönstren är skapade av konstnären R Bergholtz.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan är en del av centrumanläggningen
- Exteriörens särpräglade ursprungliga delar.
- Det välbevarade kyrkorummet.
- Kyrkorummets flexibilitet