Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lomma kn, FLÄDIE 39:1 FLÄDIE KYRKA

 Anläggning - Värdering

FLÄDIE KYRKA
9/19/13
Motivering
Flädie kyrka och kyrkogård utgör en samlad månghundraårig miljö med tydlig och väl bibehållen prägel. Kyrkan från1888 utgör ett landmärke och en viktig symbol för Flädie samhälle. Åren mellan 1860-1914 är en intensiv nybyggnadsperiod för kyrkor i Skåne då sammantaget 116 kyrkor tillkom. Av dessa gestaltades närmare hälften i tidens karaktäristiska nygotiska arkitekturstil. Flädie kyrka är en välbevarad representant för de som byggdes i tegel med rikt utformad exteriör. Ett huvudområde för de nygotiska tegelkyrkorna är sydvästra Skåne.

Flädie kyrka har typiska karaktärsdrag för 1800-talets nya kyrkobyggnader präglade av samtidens liturgi och nygotiska stilideal. Detta kommer i exteriören till utryck bland annat i maskinslaget tegel, detaljer i sten och cement, gjutjärn och skiffertäckning. Allt med ett fackmannamässigt utförande. För kyrkans interiör gäller detta det upphöjda koret, altaret med sin altarskärm, valv och väggar med målningsdekor samt högklassiga fabrikssnickerier. Arkitekt AW Lundberg var verksam vid den närliggande cementfabriken i Lomma. Han ritade även andra nygotiska tegelkyrkor som de i Fuglie, Gässie och Tygelsjö.

Dopfunten, daterad till 1200-talet, tillskrivs ett särskilt värde då den är kyrkans äldsta föremål och har brukats av sockenborna alltsedan medeltid.
Altaret är med sin ovanliga utformning och sitt speciella material kännetecknande för det sena 1800-talet då inspiration hämtades från medeltidens formspråk men tillverkningen gjordes i moderna material och ny teknik. Dekorationsmålningar står som ett typiskt kännetecken för 1800-talets kyrkointeriörer. De är idag bevarade i begränsad omfattning varför de i Flädie tillskrivs ett särskilt värd.

Orgeln med sin traditionella placering på en särskild läktare representerar 1800-talets kyrkor där läktare och orgel bildar en motsvarighet i väster till kyrkans huvuddel med kor och altare i öster. Orgelfasaden ritad av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe har en för 1950-talet kännetecknande och modern utformning och avviker från den i övrigt helgjutna interiören. Orgelverket är byggt av Olof Hammarberg, Göteborg 1959.