Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, FRU ALSTAD 42:1 FRU ALSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FRU ALSTADS KYRKA
8/2/18
Motivering
Kyrkan ligger högt med ett mycket markerat läge i landskapet och dominerar byn. Att socknen och byn har bytt namn från Östra Alstad till Fru Alstad efter kyrkan visar också på kyrkans stora betydelse. Fru Alstad har en lång historia som vallfartsort för pilgrimer till en offerkälla. Dagens by kännetecknas av gathus längs byvägen intill kyrkogården.

Kyrkogårdens omgärdning med den fogade gråstensmuren, de hamlade lindarna och gjutjärnsgrindarna är betydelsefulla inslag i miljön. Kyrkogården karaktäriseras enhetligt av sent 1800-talsideal med omgärdning av buxbom och singeltäckta gravplatser. Den äldsta delen ligger högt runt kyrkan för att sedan slutta neråt mot norr på de utökade delarna. Den tidigare oregelbundna formen på kyrkogården ändrades kring sekelskiftet 1800/1900.

Kyrkan ligger intill ett källsprång och platsen har varit en vallfartsort sen mycket lång tid. Den nuvarande kyrkan föregicks av en romansk kyrka. Det stora antalet pilgrimer under 1300-1400-talet gjorde att kyrkan nybyggdes. Fru Alstad är en gotisk 1400-tals kyrka på landsbygden. Det är mycket ovanligt med skånska sockenkyrkor byggda på 1400-talet. Bland landsbygdskyrkor är det endast de två vallfartskyrkorna Sankt Olof på Österlen och Fru Alstad som helt omgestaltades respektive nybyggdes på 1400-talet
till gotiska tegelkyrkor och fortfarande finns kvar. Gotiska kyrkor byggdes annars främst i städer eller som klosterkyrkor. Kyrkan är byggd av tunna tegelmurar med tresidigt kor, tvåskeppigt långhus och högt
smalt torn i väster samt ett vapenhus i söder uppfört under 1400-talet med koret som första del. Korets murar är kraftigare än övriga murar och troligen har koret varit i två våningar med en krypta under. Koret hade portaler vilket var ovanligt. Gavlarna har smala blinderingar och avslutas med trappsteg och tinnar.
Kyrkan är i stort bevarad från 1400-talet förutom byte av takmaterial och dörrar, tillbyggd sakristia och rekonstruerade fönster 1907. Vissa partier är ommurade och den grova spritputsen hör inte till en medeltidskyrka. Kyrkan skiljer sig på många sätt från de gängse landsbygdskyrkorna. Långhusets planform är i det närmaste kvadratisk och tornet är ovanligt smalt och smäckert och förebilden är en kampanil. Det vertikala i kyrkan betonas med tornet, smala blinderingar och strävpelare. Placeringen på en höjd är katedrallik. Från väster ser kyrkan ut som den har vingar med den breda trappade långhusgaveln vid tornets sidor. Kyrkan har ett mycket högt byggnadshistoriskt värde.

Kyrkorummet karaktäriseras av de målade vackra och ovanliga stjärnvalven från 1400- talet vars många klöverformade valvribbor möts i en mittpelare i långhuset. På mittpelaren har tidigare pilgrimer ritat bomärken. Kryssribbvalv blev vanligtförekommande under 1300-1400-talet i de romanska kyrkorna. Stjärnribbvalv är däremot mer ovanligt men stjärnvalv från tidigt 1400-tal finns bland annat i Sankt
Petri kyrka i Malmö samt i Skanör och Vittskövle kyrkor. Skanörs stjärnvalv i koret är målat på samma sätt som i Fru Alstad. I Skanör var det handeln med sill som möjliggjorde nybyggnad av koret, i Fru Alstad de många pilgrimerna.

Domkyrkoarkitekt Wåhlin, med stor kunskap om medeltida byggnader, plockade mycket förtjänstfullt fram flera av kyrkans tidigare dolda skatter vid renoveringen 1907 samtidigt som han gjorde flera välgjorda tillägg. Kalkmålningarna togs fram och restaurerade liksom inredningen från 1400-1700-tal och han återskapade tidigare muröppningar. I vapenhuset sattes de äldre dörrarna tillbaka. Den dominerande
blågröna färgen på bänkar och dörrar är typisk för Wåhlin. Han återförde också den bemålade 1700-tals läktaren till ursprungsplats liksom det gotiska krucifixet. Rummet är färgrikt och levande.

Enligt orgelinventeringen är Setterquistorglar sällsynta i Skåne. Orgeln har högt kulturhistoriskt och musikaliskt värde och det är angeläget att den renoveras.

Fru Alstad kyrka ligger idag återigen längs en pilgrimsväg. Byalaget har planer på att restaurera vattenhålet som är den forna källan vilket är positivt.