Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, MAGLARP 22:3 MAGLARPS GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

Maglarps gamla kyrka, MAGLARPS KYRKA
3/9/18
Motivering
Maglarps by har medeltida ursprung och har varit en av de större byarna i trakten. Idag är byn liten och gårdarna ligger mycket utspridda. Byn är påtagligt präglad av skiftet och jordbrukets modernisering. Modern infrastruktur med motorvägen har kommit nära.

Kyrkogården är omgärdad av en fogad stenmur och tegelmur. Den södra muren är buktande och bred och har en ålderdomlig karaktär. Dekorativa gjutjärnsgrindar finns i entréerna. De tidigare kastanjerna är delvis ersatt av tujor och nyplanterade oxelträd. Kyrkogården karaktäriseras av sent 1800-talsideal med omgärdning av buxbom eller sten runt gravplatserna med högresta stenar, dels av att halva kyrkogården är grässådd. Karaktärsskapande för gravplatserna är att flera har kullar av murgröna. Kyrkogården ger ett ödsligt, splittrat och rationellt intryck med så mycket gräsklippt mark. Tujor är inte en lämplig trädkrans på en medeltida kyrkogård. Det är positivt att oxlar har nyplanterats, de kunde gärna planteras på alla sidor innanför muren.

Kyrkan är en romansk kyrka bestående av långhus, kor och halvrund absid i öster och ett bastant brett tvärrektangulärt torn i väster, allt byggt i tegel. Kyrkan är bland Nordens äldsta tegelkyrkor från antagligen slutet av 1100-talet. Sten var det vanligaste materialet i kyrkor vid denna tid men ett 40-tal kyrkor byggdes i tegel före 1350 i Skåne. De är koncentrerade till två områden i Skåne, i sydväst och i nordöst. Maglarp
är en av de tidigaste bevarade tegelkyrkorna i landskapet. Den äldsta bevarade säkert daterade tegelkyrkan i Skåne är Gumlösa kyrka från 1191. Renässansgavlarna från 1600-talet ger kyrkan ett extra tidsskikt. På 1800-talet tillbyggdes en korsarm i norr. Kyrkan stod som en ödekyrka under många år när församlingen byggde en nygotisk kyrka. Nu är den nygotiska riven och den medeltida kyrkan åter i bruk. Kyrkan är vitkalkad utan puts så att tegelstrukturen är synlig. Dekorativa friser av kritsten finns under takfoten. yrkan är ovanligt väldokumenterad då en avhandling skrivits om dess murverk. En grav med tegelkista är funnen i tornet och en teori är att det är kyrkans byggherre och initiativtagare som är begravd där. Gravens utformning är en av anledningarna till den tidiga dateringen. 1971 renoverades kyrkan av Eiler Græbe och togs åter i bruk. Bland annat sattes träfönstren in och tre fönster rekonstruerades i absiden.

Kyrkan har en mycket speciell stämning interiört då den känns ålderdomlig och som tiden stannat. På grund av att den var ödekyrka under 60 år undgick den en del förändringar under 1900-talet. Kyrkan innehåller tidslager från 1100-tal till nutid. Kyrkorummet är litet och intimt. Kyrkorummet karaktäriseras av sina kalkmålade låga kryssvalv, kalkade ojämna tegelväggar, slutna bänkar på ömse sidor om en mittgång
med gravstenshällar och ganska högt placerade fönster. Valvens utformning med runda ribbor och följdskift indikerar tidig datering. Flera rester av medeltidens liturgiska krav syns i byggnaden. Huvudaltaret, nisch för sidoaltare vid sidan om triumfbågen och spår efter korskrank.

Krucifixet från 1400-talet skildrar detaljerat och realistiskt skuret Jesu lidande. Predikstolen från slutet av 1500-talet är en av Skånes äldsta med renässanskaraktär.

Orgelläktaren i väster som sattes upp på 1800-talet har en flyttad läktarbarriär med målade bilder från 1600-talet. Johan Ullberg har snidat altaruppsatsen. Hans verk finns i en stor mängd kyrkor.
Vanligtvis skildrar han nattvarden i mitten men här istället korsfästelsen. Kyrkans äldsta inventarier är den fyrkantiga dopfunten från 1100-talet och det murade altaret som är medeltida. Renoveringen 1971 är Eiler Græbes sista innan pensioneringen och gjordes begränsad och måttfull. Den innehåller typiska saker för Græbes som byte till träfönster, ombyggnad av bänkar, omläggning av golv och underbyggnad av läktare.
Enligt orgelinventeringen är orgeln mycket värdefull av hög kvalitet och sällsynt.