Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, JOHANNESDAL 3 M.FL. JOHANNESDALS GÅRD

 Anläggning - Värdering

JOHANNESDALS GÅRD
12/19/06
Motivering
DE SJU FASTIGHETERNA SOM TILLSMMANS BILDAR ANLÄGGNINGEN JOHANNESDALS GÅRD OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING; SE BYGGNAD.

Johannesdal 3; Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Johannesdal 4, 5, 6, 7, 8 samt S:8; Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Johannesdals gård har en rik och varierad historia, som har satt spår i form av byggnader från olika tider. Corps-de-logiet (Johannesdal 3) uppfördes på 1790-talet på tidstypiskt manér som ett sommarnöje för förmögna Stockholmsborgare. Redan då fanns på platsen en äldre byggnad; norra flygeln (Johannesdal 4). Gården har därefter haft olika funktioner. Från 1860 drevs här stiftelsen "Nybygget" för fattiga flickor ur bildade familjer, grundad av bruksdisponenten Fredrik Petersen. Nu tillkom den södra flygeln i rikt dekorerad schweizeristil och trädgårdsmästarebostaden med fina snickeridetaljer (Johannesdal 7 respektive 5). Från 1920 drevs Johannesdal som pensionat. Det jordbruk som hela tiden drivits parallellt med de andra verksamheterna lades ned 1940, då den omkringliggande egendomen avstyckades. Från 1960-talet och framåt har de olika byggnaderna fungerat som privatbostäder. Idag är själva gårdsanläggningen med flyglar avstyckad till villatomter.

Byggnaderna har stora arkitektoniska, arkitekturhistoriska och byggnadshistoriska värden. Detta gäller i högsta grad anläggningens corps-de-logi (Johannesdal 3) vilken trots yttre och inre renoveringar på 1960-talet och senare bär en väl bevarad tidig 1800-talsprägel. Anläggningen har även stora värden ur samhällshistorisk, lokalhistorisk och personhistorisk synvinkel. Läget, väl synligt både från Mälaren och från Vårbergs villaområde, gör Johannesdal mycket viktigt för miljön och stadsbilden. Den samlade helheten, dvs. byggnaderna och den välbevarade yttre miljön med planteringar, äldre fruktträdgård, grusade vägar och omgivande staket, är av stor betydelse. Det är detta som gör att även Johannesdal 7 med ett sänkt hus, Johannesdal 4 med ett tillbyggt hus, Johannesdal 9 med ett rivet och återuppbyggt hus samt Johannesdal 6 med ett helt nytt hus har stora kulturhistoriska värden.