Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, HÄSTSKON 10 PARKADEN

 Anläggning - Värdering

PARKADEN
5/29/07
Motivering
Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Parkeringshus var en av den moderna epokens mest symbolladdade och omdiskuterade nyheter i städerna. Ett viktigt inslag i 1960-talets planer för cityomvandlingen i Stockholm var ett tänkt system med ett stort antal renodlade parkeringshus. Flera av dessa byggnader kom aldrig att realiseras men av dem som byggdes är Parkaden det enda som till fullo bevarar sin funktion och sina fasader. Övriga har rivits eller undergått omfattande ombyggnader.

Hans Asplund, son till Erik Gunnar Asplund och själv en innovativ arkitekt, hade i projekteringen av parkeringshuset Parkaden hjälp av en amerikansk expert på området. Resultatet blev det första parkeringshuset i Sverige med lutande och pelarlösa plan vilket gjorde husets kapacitet mycket stor och parkeringsmomentet lätt.

Parkaden har ett starkt arkitektoniskt uttryck. Byggnadens lekfulla och särpräglade betongelementfasader gör att byggnaden tydligt och ärligt annonserar sin funktion. Fasaderna med våningsplanens siffror har gjort byggnaden välkänd. Genom att bottenvåningen mot Regeringsgatan inreddes med butiker fungerar Parkaden väl i stadsmiljön. Parkaden utgör också ett gott exempel på hur sinnrikt citybebyggelsen samplanerades: In- och utfarten mot Malmskillnadsgatan görs genom f d Skandinaviska Bankens fastighet och en del av parkeringsplatserna var avsedda för bankens personal. NK på andra sidan Regeringsgatan var en av intressenterna i parkeringshuset och disponerade husets källarvåningar samtidigt som tillgängligheten för bilburna kunder var bästa tänkbara.

De förändringar som gjorts sedan byggnadstiden har som i så många andra fall i city påverkat butiksfasaderna. Några ursprungliga entréer och skyltfönster finns ännu kvar. Överlag är anläggningen mycket välbevarad. Hästskon 10 är kulturhistoriskt synnerligen värdefull, baserat på sin unicitet och på samhällshistoriska, arkitekturhistoriska, arkitektoniska och byggnadsteknikhistoriska grunder.