Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, APELN 8 SIF-HUSET

 Anläggning - Värdering

SIF-HUSET
5/29/07
Motivering
Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Apeln 8 uppfördes för fackförbundet SIF och gavs en mycket välformad och anspråksfull arkitektonisk utformning. Byggnaden är citys bästa exempel på 1980-talets fullt utvecklade postmodernism, där moderna inslag i fasaderna samsas med historiserande delar från olika tidsepoker och kulturer. Partier i glas och stål kombineras t.ex. med stiliserade pelare och pilastrar och andra inslag från klassisk byggnadskonst och från Egypten. Fasaderna artikuleras på tidstypiskt manér av ut- och uppskjutande delar och förkroppningar som tredelade fönster, burspråk med mera. Materialmässigt är huset mycket gediget. De nedre våningarnas Älvdalsgranit i två röda nyanser kontrasteras effektfullt mot vita marmorplattor i de övre delarna. I det kulturhistoriska värdet ingår de planterade innergårdarna som en del av komplexets ursprungliga utformning.

Byggnadens storlek och dess anslående fasader gör att huset blir ett mycket viktigt inslag i stadsbilden. Viktigt både för husets arkitektur och för stadsbilden är den ur stadsbyggnadshistorisk synpunkt värdefulla arkaden mot Olof Palmes Gata.

Byggnaden har även stora samhällshistoriska värden som ett exempel på hur fackförbund uppförde imponerande administrationsbyggnader i centrala lägen i landets huvudstad. Detta värde förstärks av att det i byggnadens omedelbara närhet, utmed Olof Palmes Gata, finns fler byggnader från tiden med samma funktion, i kv. Klockan 10 och Svärdfisken 13. Dessutom ligger LO:s centrala huvudkontor ett stenkast därifrån, på andra sidan Norra Bantorget.

Byggnaden är mycket välbevarad, även i bottenvåningen, vilka annars i city ofta är förändrade.

Byggnaden har, liksom de flesta andra hus i Stockholms city från denna period, stora stadsbyggnads- och samhällshistoriska värden som ett exempel på hur de centrala delarna av Sveriges huvudstad på några få korta decennier helt och hållet omskapades till utformning och innehåll.