Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, OXEN STÖRRE 21 SALÉNHUSET

 Anläggning - Värdering

SALÉNHUSET
5/29/07
Motivering
Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Salénhuset i Oxen Större 21 har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Storleken och det centrala läget ger dessutom byggnaden stadsbildsmässiga kvaliteter. Anläggningen står som en betydelsefull representant för 1970-talets nya vindar inom stadsbyggandet, när man började söka efter sätt att anpassa den moderna bebyggelsen till de omgivande stadsrummen. Den mycket stora byggnadskroppen bryts ned av flyglarnas olika volymer och av de södervända gårdsrummen. Beroende på hur de äldre husen runtomkring är formade har fasaderna getts olika uttryck och material; i tegel, puts, natursten och koppar. Resultatet är en starkt modern byggnad, som ändå är utformad med följsamhet inför sin omgivning på ett sätt som inte alls hade varit självklart bara fem år tidigare.

Även anläggningens välbevarade och lummiga innergårdar har stora arkitektoniska värden. De utgör goda exempel på hur man på 1970-talet ofta utformade gårdsrum med mycket högt ställda ambitioner, så att de fick stora skönhetsvärden och var praktiskt användbara för brukarna.

Salénhusets samhällshistoriska värden är betydande. Byggnaden är ett viktigt exempel på 1970-talets paroll om brukarinflytande. Arkitekterna och byggherren samarbetade med de framtida användarna i stort och smått när huset planerades, t.ex. i frågor som rörde gårdarnas planteringar, motionsanläggningens lokalprogram samt materialval, färgsättning och inredning i komplexets inre.

Byggnadens stadsplaneringshistoriska värden består i hög grad av det mycket konsekvent genomförda sätt som anläggningen infogades i stadsvarpen. I källarplanen drogs en av citys viktigaste trafikleder; Klaratunneln. På tidstypiskt manér var man även noggrann med att skapa trafikskyddade passager för fotgängarna, genom arkader, portiker, gångstråk och gångbroar som band samman kvarteret med omkringliggande gator och bebyggelse.

Salénhuset har, liksom de flesta andra hus i Stockholms city från denna period, stora stadsbyggnads- och samhällshistoriska värden. Byggnaden är ett exempel på hur de centrala delarna av Sveriges huvudstad på några få korta decennier helt och hållet omskapades till utformning och innehåll.

Byggnadens yttre är som helhet välbevarad. Vissa, ganska betydelsefulla, förändringar har dock skett. Delar av taken har byggts på med en våning. Arkader och portiker har byggts igen, gångvägen stängts av och gångbroar i betong rivits. I det inre har en genomgående butiksgalleria skapats. Förändringarna har haft negativa konsekvenser för de kulturhistoriska värdena, men har inte påverkat dessa i grunden.