Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, PILEN 30 NORRLANDS HANDELSHUS OCH HOTELL FREYS

 Anläggning - Värdering

NORRLANDS HANDELSHUS OCH HOTELL FREYS
5/29/07
Motivering
Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Hotell- och kontorsbyggnaden i Pilen 30 har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden som ett välbevarat exempel på det sena 1980-talets postmodernism. Den högre byggnadskroppen vid Vasagatan är anpassad till sitt betydelsefulla och mycket synliga läge genom sina välartikulerade fasader i beständig natursten och infärgad puts. Arkitekturen har tydliga anspelningar på 1920-talets nyklassicism, och bildar alltså en samkomponerad helhet tillsammans med grannbyggnaden vid Vasagatan, uppförd 1928.

Även den lägre delen utmed Bryggargatan anspelar på äldre arkitektur, men uttrycket är här mer lågmält. Den putsade byggnadskroppen är välformad utan att göra väsen av sig. Den är dessutom väl inpassad i sitt sammanhang; historiskt sett var det vanligt med lägre och enklare hus utmed Klarakvarterens smågator.

Ur samhällshistorisk synvinkel har byggnaden en intressant tillkomsthistoria - både byggherre och arkitekt hade starka norrländska kopplingar, och kontorsdelen var i tidens anda avsedd som en bas för norrländskt företagande i huvudstaden.

Ur stadsbyggnadshistorisk synvinkel är Pilen 30 ett bra exempel på hur 1980-talets nya bebyggelse i city kom att te sig. Istället för kvarterstora, enhetligt formade, exploateringar uppförde man nu i huvudsak enstaka infill-byggnader, tillkomna samtidigt som den äldre bebyggelsen i kvarteren renoverades och byggdes om.