Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, TÄCKDIKET 13

 Anläggning - Värdering

3/6/08
Motivering
Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Gamla Enskede, som började byggas ut 1908, är Stockholms första exempel på kommunalt planerad egnahemsbebyggelse, och har därigenom ett stort samhällshistoriskt värde. Området utformades efter förebilder från engelska och tyska trädgårdsstäder. I området finns Sveriges första radhus. Stadsplanen är anpassad efter terrängen. De flesta husen uppfördes genom självbyggeri. Spekulanterna erbjöds sju typhusförslag, ritade av olika arkitekter. Flertalet enfamiljshus var rödfärgade med vita snickerier medan parhusen var putsade. Taken täcktes med lertegel. Gamla Enskedes karaktär av trädgårdsstad har bevarats väl, och området har stora miljöskapande värden.

Täckdiket 13 är en välbevarad villa, s.k. Enskedestuga, uppförd av Stockholms stads lantegendomsnämnd 1910, efter typritning av C A Andersson och A H Forsberg. Villan är uppförd i en tidstypisk arkitektur. Byggnaden bevarar sin ursprungliga arkitektur och har arkitekturhistoriskt- och byggnadshistoriskt värde. Byggnadens autenticitetsvärden förstärks av bevarade ursprungliga detaljer såsom fönster mm. Byggnaden utgör ett viktigt inslag i stadsbilden och har starka miljöskapande värden. Villan är eventuellt den enda (vid inventeringstillfället) kvarvarande Enskedestugan som inte blivit tillbyggd, och har därigenom ett stort unicitetsvärde och dokumentvärde.

Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

Fastigheten ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.