Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, STORA ÄNGBY 22 STORA ÄNGBY

 Anläggning - Värdering

STORA ÄNGBY
3/6/08
Motivering
Blå = Fastighet/fastigheter vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Stora Ängby 22, Ängby slott, utgör en välbevarad rest från den agrara miljö som tidigare omgav Stockholm. Mangårdsbyggnaden från slutet av 1600-talet, flygelbyggnaden (tidigare mangårdsbyggnad) från mitten av 1600-talet, magasinet från slutet av 1600-talet samt torpet från slutet av 1700-talet är var och en unika objekt som tillsammans bildar en intressant bevarad gårdsmiljö med synnerligen stora kulturhistoriska värden.

De agrarhistoriska och lokalhistoriska värdena är stora. Gården har kommit att bli namngivande för denna och en intilliggande stadsdel (Norra Ängby och Södra Ängby). Anläggningen utgör ett välbevarat och representativt exempel på ett det äldre byggnadsskicket på landsbygden runt om Stockholm. Ur dessa synvinklar har byggnaderna synnerligen stora kulturhistoriska värden.

Anläggningen har betydande kulturhistoriska värden kopplade till den höga åldern och till funktionen som huvudbyggnader, magasin och torp i gårdsanläggningen Stora Ängby. Det är numera relativt ovanligt med bevarade intakta enklare gårdsbyggnader kring de gamla huvudbyggnaderna på gårdarna i ytterstaden. Kvarvarande byggnader är mycket viktiga dokument för kunskapen om äldre tiders byggnadsskick och levnadsvillkor. Magasinet, Fatburen, anses vara Stockholmstraktens äldsta bevarade trähus, vilket bidrar till de stora unicitetsvärdena.

Anläggningen har mycket höga miljöskapande och stadsbildsmässiga värden. Gården ligger kvar som ett minne från gamla tider mitt i den nya bebyggelsen, vilket medför kontinuitetsvärden och identitetsskapande värden. I området finns många fornlämningar som vittnar om områdets långa kontinuitet på platsen och som förstärker de kulturhistoriska värdena. Gården blir därmed en länk till den äldre historien och förhistorien i stadsdelen.

Byggnaderna ingår i ett kulturhistoriskt skärskilt värdefullt område, utpekat i Stockholms översiktsplan. Byggnaderna ingår i ett område av Riksintresse för kulturmiljövården.