Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 HUSBY GÅRD

 Anläggning - Värdering

HUSBY GÅRD
11/23/07
Motivering
DE BYGGNADER SOM TILLSAMMANS BILDAR ANLÄGGNINGEN AKALLA 4:1 (DEL AV), HUSBY GÅRD HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING.

Akalla 4:1 hus 80: Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Akalla 4:1 hus 77, 81, 82: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Akalla 4:1 hus 73, 74, 76, 78, 79, 83, 196, 9001 (dansbana): Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Akalla 4:1 hus 9002 (wc): Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

Husby gård är en gård med bebyggelse från 1800-talet och framåt. Själva namnet Husby pekar dock på en långt äldre historia, vilket även de gravfält, husgrunder och runstenar som finns i omgivningarna gör.

Anläggningen har stora samhälls- och agrarhistoriska värden som en välbevarad rest av jordbrukslandskapet i Stockholms ytterområden före 1900-talets stora exploateringar. Husby gård ligger väl synligt i en söderslänt bara ett hundratal meter söder om den moderna stadsdelen Husbys bebyggelse, i anslutning till flera viktiga gångstråk. De stadsbildsmässiga och miljöskapande värdena är alltså stora, liksom symbol- och identitetsvärdena för områdets nutida invånare. Husby gård har sedan 1970-talet förändrats på många sätt; husen har byggts om invändigt, nya byggnader har tillkommit, utemiljöerna har omskapats. Men de stora kulturhistoriska värdena kvarstår i huvudsak, och vissa nya värden har tillkommit. Anläggningens moderna funktion som kvartersgård är kännetecknande för de höga sociala ambitioner som präglade 1970-talets utbyggnad av Järvastadsdelarna.

Av gårdens hus har de två fd. bostadshusen i öster (hus 77 och 80) stora värden såsom välbevarade exempel på 1800-talets agrarbebyggelse. Särskilt hus 77, den fd. köksflygeln, bär ålderdomlig prägel. Även det fd. magasinet, hus 81, är välbevarat och har stora kulturhistoriska värden trots att byggnaden i sen tid blivit sammanbyggt med hus 83. I övrigt har hus 82, en fd. grindstuga och statarbostad, kulturhistoriska värden som exempel på välbevarad och tidstypisk bostadsbebyggelse från sent 1800-tal/tidigt 1900-tal. Trots att gårdens ekonomibyggnader idag är ett resultat av ny- och återuppbyggnader under 1980- och 1990-talet bidrar de på ett positivt sätt till helhetsmiljön.