Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 EGGEBY GÅRD

 Anläggning - Värdering

EGGEBY GÅRD
11/23/07
Motivering
DE BYGGNADER SOM TILLSAMMANS BILDAR ANLÄGGNINGEN AKALLA 4:1 (DEL AV), EGGEBY GÅRD HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING.

Akalla 4:1 hus 141, 143, 144, 145, 146, 9005 (fd stall, senare hönshus idag utflyktshus med utställningar), 9009 och 9010 (två betongvärn i nordväst): Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Akalla 4:1 hus 124, 137, 9006 (fd. vagnslider mm, idag utflyktsstuga för barnomsorgen samt personalutrymmen), 9007 (bostadshus vid Eggeby Tallbacke), 9008 (scen och dansbana), 9011 ("militärdasset"): Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Akalla 4:1 hus 138:Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

Eggeby gård är en bevarad gårdsanläggning med byggnader från 1700-talet, 1800-talet och från 1900-talet, och har som sådan stora samhälls- och agrarhistoriska värden. Gårdens dominerande läge på en höjd ger Eggeby särskilda värden för denna del av Järvalandskapet. Anläggningen som helhet, den samlade gruppen av bostadshus, flyglar, ekonomibyggnader m.m. har stora miljöskapande värden. Eggeby ger en bra bild av hur det gamla jordbrukslandskapet kunde te sig i Stockholms omgivningar före 1900-talets stora utbyggnad av nya stadsdelar. Gravfält och runstenar i gårdens närhet vittnar om lång kontinuitet på platsen och förstärker de kulturhistoriska värdena, liksom läget i anslutning till en grusväg med mycket ålderdomlig sträckning.

Mangårdsbyggnaden, hus 146, är ett välbevarat exempel på det sena 1800-talets bostadshus på landsbygden, och har välbevarade snickerier i tidens utsirade stil. De två flyglarna från 1700-talet, hus 143 och 144, är viktiga inslag i gårdsbildningen, och deras ålderdomliga karaktär är trots sentida upprustningar bevarad. Även gårdens ekonomibyggnader är av stort värde för upplevelsen av anläggningen. De flesta är dock ganska hårdhänt renoverade, varför det idag framförallt är det fd. stallet/hönshuset från 1832 som med sin delvis synliga timmerstomme har särskilda kulturhistoriska värden.

Eggebys 1900-talshistoria, som del av militärens övningsområde på Järvafältet, är dokumenterad i flera byggnader. Exempelvis bevarar stallbyggnaden i väster (hus 145) trots en tillbyggnad sin typiska karaktär från denna tid. Av särskilt intresse är de två betongvärnen i nordväst (hus 9009 och 9010), som tillhör de mycket få kvarvarande lämningarna av denna typ på Järvafältet. Ur denna synvinkel har de mycket stora militärhistoriska och samhällshistoriska värden. Värnens upplevelsevärden är betydande eftersom de ligger väl exponerade i odlingslandskapet, inom synhåll från flera gångvägar. Material och form är mycket typisk för värnens funktion och militära bakgrund. Även andra hus på Eggeby har kulturhistoriska värden som förstärks av den militära kopplingen - t.ex. fungerade det lilla välbevarade bostadshuset i väster (hus 141) länge som militär sjukstuga.