Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 HÄSTA GÅRD

 Anläggning - Värdering

HÄSTA GÅRD
12/19/07
Motivering
DE BYGGNADER SOM TILLSAMMANS BILDAR ANLÄGGNINGEN AKALLA 4:1 (DEL AV) HÄSTA GÅRD HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING.

Akalla 4:1 hus 51 (mangårdsbyggnad): Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Akalla 4:1 hus 53, 54 (bodar), 55 (betongvärn), 181 (lada): Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Akalla 4:1 hus 49 (garage, verkstad): Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Akalla 4:1 hus 48 (bostadshus): Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

Hästa gård är en bevarad gårdsanläggning med bebyggelse från 1700-talet, 1800-talet och från den militära epoken under 1900-talet. Som sådan har Hästa stora jordbrukshistoriska och samhällshistoriska värden. Gårdens dominerande läge på en höjd ger Hästa särskilda miljöskapande värden för denna del av Järva. Hästa ger en bra bild av hur det gamla jordbrukslandskapet kunde te sig i Stockholms omgivningar före 1900-talets utbyggnad av nya stadsdelar. Fornlämningar i gårdens närhet vittnar om lång kontinuitet på platsen och förstärker de kulturhistoriska värdena.

Huvudbyggnaden, hus 51, har närmast karaktären av corps-de-logi med en anspråksfull arkitektur i tidens herrgårdsstil. Ett ovanligt drag är att byggnadens entréfasad är putsad, medan de övriga mer dolda fasaderna är panelklädda. Byggnaden är välbevarad, även invändigt där man återfinner inredningsdetaljer från 1700-tal och tidigt 1800-tal.

De två tidstypiska uthusen från sent 1800-tal (hus 53 och 54 ) är viktiga och karaktärsskapande inslag i gårdsbildningen - mindre ekonomibyggnader av denna typ har annars ofta rivits. Den stora och välbevarade ladan (hus 181) är på grund av sin viktiga funktion central för förståelsen av Hästa som jordbruksanläggning. Byggnaden har dessutom stora arkitektoniska värden, med sina tidstypiska snickeridetaljer och sitt magnifika tegeltak.

Från den närmare 70 år långa perioden under 1900-talet då Järvafältet disponerades av militären kvarstår ett stort betongvärn i en hage norr om mangårdsbyggnaden (hus 55). Detta är en av de få bevarade lämningarna från den militära eran och har mycket stora militärhistoriska och samhällshistoriska värden. Värnets upplevelsevärden är betydande eftersom det ligger väl exponerat i odlingslandskapet